Voka - Kamer van Koophandel Limburg pleit voor versoepelingen op het verplichte telewerkregime. De besmettingspiek is voorbij, de cijfers volgen een dalende lijn. Vandaag is telewerk nog verplicht. "Het verplichte en voortdurende telewerk kent meer na- dan voordelen voor Limburgse bedrijven. Eén terugkomdag per week is te beperkt om samenwerking en opleiding op lange termijn te verzekeren", zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Limburg.
Vandaag is slechts 1 terugkomdag toegelaten en het aantal medewerkers dat aanwezig is op de Limburgse werkvloer mag 20% van het totale personeelsbestand niet overschrijden. Bedrijven kunnen een terugkomdag niet afdwingen en dienen telewerk te registreren in een RSZ tool. Als er niets wijzigt, blijft deze regeling van kracht tot eind april.
“Telewerk weegt op werkgevers en op medewerkers”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Veralgemeend thuiswerk was op de korte termijn goed voor de productiviteit, maar heeft op de langere termijn belangrijke nadelen. De onderzoekers tonen aan dat langdurig algemeen telewerk leidt tot minder innovaties, een verstoorde creativiteit, minder samenwerking binnen het team en over teams heen en een verminderde productiviteit.”
“Verplicht telewerk is ook een zware handicap in de ‘war for talent’, die momenteel volop woedt. Limburgse bedrijven hebben het lastiger dan ooit om geschikte kandidaten te vinden en kunnen nieuwe medewerkers veel moeilijker inwerken en integreren door het vele telewerk”, aldus Johann Leten.
Autonomie bij bedrijven
In verschillende Europese landen is telewerk geen verplichting (meer): Nederland, Denemarken, Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Noorwegen en Zweden kennen geen veralgemeende telewerkverplichting. In Frankrijk is telewerk verplicht voor 3 dagen per week. Enkel in Duitsland geldt net als in België een strenge telewerkverplichting, maar daar heeft omikron later toegeslagen.
“Ons land heeft de strengste thuiswerkverplichting van Europa. De druk op de ziekenhuizen neemt verder af. Het is dan ook tijd om soepeler om te springen met telewerk. De werkgevers vragen om op korte termijn de telewerkverplichting te veranderen in een telewerkaanbeveling. Telewerk zal sowieso een blijver zijn in de arbeidsorganisatie, maar leg die verantwoordelijkheid bij de ondernemingen en stap af van een verplichting”, besluit Johann Leten.