Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Het succesrecept voor groei: leren én innoveren

Het succesrecept voor groei: leren én innoveren

  • 30/03/2022

Prefamac Chocolate Machines bestaat al meer dan 30 jaar, maar blijft zichzelf heruitvinden. Gestart in 1988 en uitgegroeid tot dé referentie op het gebied van machines voor de chocolade- en koekjesindustrie wereldwijd, is Prefamac Chocolate Machines dus meer dan een ervaren speler. Dat weerhoudt het Lummense bedrijf er niet van om zich voortdurend heruit te vinden. “We hebben nooit eerder een periode meegemaakt waarin zoveel veranderde”, vertelt gedelegeerd bestuurder Myriam Schepers.

myriam schepers
Myriam Schepers van Prefamac

 

Prefamac Chocolate Machines ontwikkelt machines voor iedere chocoladebewerking, van smelten tot koelen, voor industriële klanten zoals Mondelēz, Godiva en Neuhaus, maar evengoed voor artisanale spelers. Het familiebedrijf haalt meer dan 90 procent van de omzet via export naar landen als India, Pakistan, Sri Lanka, Indonesië en Japan.

“Dat succes behaal je door voortdurende innovatie via onze eigen R&D-afdeling. Nu de aankoop van cacaobonen vandaag toegankelijker is, hebben we onlangs een bean-to-bar-machine ontwikkeld die de chocoladeproductie al vanaf de cacaoboon vergemakkelijkt. Ook de tempermeter is een recente realisatie om de tempeerkwaliteit naar een maximum te drijven. Innovatie is key om te groeien.”

Nooit ervaring genoeg om te leren

Dankzij die nieuwe ontwikkelingen bleef Prefamac tijdens de coronapandemie goede resultaten behalen. Al zorgden de afgelopen twee jaar voor andere uitdagingen: “Er kwamen zoveel veranderingen op ons, ondernemers, af dat het moeilijk werd om van alles op de hoogte te blijven. Voor mij de trigger om het Accelero-traject van Voka – KvK Limburg te volgen.”

Met haar jarenlange expertise kreeg Myriam van collega’s de reactie: ‘Waarom ga jij met je massa ervaring daaraan deelnemen?’ “Net omdat ik het belangrijk vind om open te staan voor nieuwe ideeën en om continu bij te leren. Zeker in de huidige situatie”, zegt Myriam. “Ik heb geleerd om bepaalde zaken door te geven aan bekwame mensen zodat ik tijd kan vrijmaken om op andere zaken te focussen. Klinkt logisch, maar door de best cases van anderen te horen, kan je je daar concreter naar richten.”

“Als ondernemer moet je inzetten op groei om je onderneming naar een hoger niveau te tillen.” 

Vooral de openhartigheid in de groep vormde voor haar een sterke troef: “Als vrouw is het jammer genoeg zeldzamer om een vrouwelijke ondernemer als vriend te hebben en onderling over zaken te praten. Binnen Accelero vond ik die informele setting met een mix van mannelijke en vrouwelijke ondernemers uit diverse sectoren. Er wordt veel persoonlijke input gegeven en dat is zelfs voor ervaren ondernemers zeer inspirerend en verrijkend”, besluit Myriam.

Accelero

Als ondernemer moet je inzetten op groei om je onderneming naar een hoger niveau te tillen. Alleen blijkt dat in de praktijk niet altijd even evident te zijn. Met het jaartraject Accelero helpt Voka – KvK Limburg ondernemers een gebalanceerde groei voor te bereiden én uit te schrijven, daarbij inspelend op de huidige uitdagingen en evenwichtige ambities. 

 

prefamac

 

Wil jij ook inzetten op gebalanceerde groei? 

Klik hier

Contactpersoon

Lien Jonkmans

Coördinator Plato

Accelero, zet in op jouw gebalanceerde groei!

Ontdek waarom dit traject iets voor jou is! Joeri Stoop, senior-adviseur bij Voka – Kamer van Koophandel Limburg, legt uit hoe je je bedrijf, jezelf en je team voorbereid op zo’n groeiscenario.

Meer info
LI - RECORE

Artikel uit publicatie