Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Het schaduwkabinet

  • 31/01/2023

Sinds 2000 staat Wim Lauwers, samen met zijn broer Jan, aan het hoofd van GWL, een dynamisch familiebedrijf dat een brede waaier van infrastructuurdiensten levert aan industrie, nutsbedrijven en aannemers. Hoe blikt hij als ondernemer terug op 2022? En welke suggesties heeft hij voor onze beleidsmakers?

Wim & Jan Lauwers (GWL)

 

Wat ooit startte als een eenmanszaak in kabelleggen, is vandaag uitgegroeid tot een grote Limburgse speler in grond-, infrastructuur- en funderingswerken, betonproductie, putboringen en recycling. Vanuit drie locaties runnen Wim en Jan Lauwers een team van circa 50 medewerkers. En dat was de voorbije jaren – en zeker in 2022 – best een pittige uitdaging.

Schommelingen

“Qua personeelsbeheer kunnen we gelukkig niet klagen”, geeft Wim aan. “In tegenstelling tot heel wat Limburgse collega-ondernemers vinden we nog vlot nieuwe medewerkers. Maar de exploderende prijzen voor energie, grondstoffen en materialen bezorgden ons wel de nodige kopzorgen. Vandaag zien we enorme schommelingen in aankoopprijzen, wat ondernemen extra lastig maakt. In elk geval houden we binnen ons bedrijf alle kosten nauwgezet in het oog.”

Milieuonderzoeken

Wie nuts- en infrastructuurwerken zegt, zegt ook complexe milieu- en andere regelgeving en bijhorende natuur- en socio-economische vergunningsaanvragen. Over dat thema heeft Wim een duidelijke mening: “Uiteraard ben ik voorstander van een duidelijk wetgevend kader om een zo eerlijk mogelijk speelveld voor ondernemers te creëren. Maar waarom laten beleidsmakers in ons land deze regelgeving zo ontsporen, met bovendien officiële instanties die – en ik druk me nog zacht uit – niet altijd vlot meewerken bij het indienen van vergunningsdossiers? Toen we enkele jaren geleden een bedrijf overnamen, wilden we zo snel mogelijk orde op zaken stellen in de bedrijfsvoering. Momenteel hebben we al heel wat milieuonderzoeken achter de rug, waaronder een geluidsstudie. Jammer genoeg blijkt de administratieve trein erg traag te rijden. Ik hoop dat we dit jaar extra snelheid kunnen maken.”

Veiligheid en gezondheid

Ook op het vlak van veiligheid en gezondheid van medewerkers willen Wim en Jan dit jaar alle neuzen in dezelfde richting houden. “In een bedrijf als het onze is een solide veiligheidscultuur essentieel”, zegt Wim. “Onze VCA**-certificering biedt ons een prima houvast en structuur om diverse aandachtspunten, zoals toolboxvergaderingen of het correcte gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, accuraat op te volgen. Ook in 2023 blijven we werk maken van een veilige werkomgeving voor ons personeel, want zij zijn ons belangrijkste kapitaal.”

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie