Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Het Schaduwkabinet

  • 29/12/2022

Als vennoot bij het accountantskantoor Fineko komt Pieter Van de Sijpe dagelijks in contact met beleidsmakers en klanten. Hoe blikt hij als fiscaal jurist terug op het voorbije jaar? En welke uitdagingen ziet hij dit jaar opduiken voor de accountancysector?

Pieter Van de Sijpe (Fineko)


2022 was een uitdagend jaar voor de accountancysector. Niet het minst vanwege de hevige strijd om nieuw talent bij advieskantoren. “Door een toenemende vergrijzing en werkdruk in onze sector trekken steeds meer cijferberoepers de stekker eruit, terwijl de instroom aan jong talent stokt. Binnen Fineko werven we daarom nieuwe medewerkers aan uit andere vakgebieden, die we vervolgens intern opleiden en bijscholen. Tegelijk investeren we maximaal in digitale tools om de werklast en bijbehorende (aangifte-) deadlines aan te pakken. Zo bieden we onze klanten maximale meerwaarde, via advies op maat.”

En die aanpak rendeert, want klanten worden steeds veeleisender. En ook ongeruster over de vele fiscale maatregelen die de regering op hen afvuurt. “Onze beleidsmakers lanceren de ene maatregel na de andere”, geeft Pieter aan. “Als accountant is het onze taak om ondernemers wegwijs te maken in die jungle van nieuwe regelgeving, waarvan de kwaliteit trouwens niet altijd hoog scoort. Zo creëren we extra rust in directiekamers, waardoor bedrijven kunnen focussen op hun kerntaken.”

“Ook 2023 kondigt zich pittig aan”, blikt Pieter vooruit. “Bedrijven en adviseurs kreunen onder de spiraal van exploderende facturen, stijgende lonen en krappe marges. De recente stevige loonindexering hakt er bij veel ondernemers stevig in.”

Ook de verstandhouding tussen de fiscus, belastingplichtigen en hun adviseurs is Pieter al lang een doorn in het oog. “Het wordt dringend tijd dat we afstappen van het conflictmodel zoals dat in ons land bestaat. Waarom is het niet mogelijk om werk te maken van een overlegmodel, waarbij alle partijen hun fiscale en boekhoudverplichtingen correct vervullen?” In het verlengde hiervan verwijst Pieter ook naar de stroef verlopende communicatie tussen fiscus en belastingplichtigen. “De digitalisering bij de fiscus is haar doel compleet voorbijgeschoten. Persoonlijk contact is vervangen door anonieme communicatie via allerlei e-platformen, met MyMinfin op kop. Het wordt dringend tijd dat we opnieuw open en transparante communicatielijnen met de overheden creëren.”

Contactpersoon

Kristien Put

Coördinator Bedrijvig Limburg

This article appeared in our magazines