Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Het schaduwkabinet

  • 02/11/2022

Nadia Stoces is Directeur Strategie & Innovatie bij Covida, een vzw die als organisatie kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking ondersteunt in Limburg. “We voorzien in kleinschalige en lokaal aangestuurde initiatieven op het vlak van dag-, woon- en individuele ondersteuning”, zegt Nadia. “We beschikken over zes eigen units met een eigen locatie en identiteit.”
“In onze provincie maak ik ook deel uit van een select groepje Voka Innovatie Ambassadeurs, waarbij ik focus op het thema sociale innovatie. Ik merk in de praktijk dat Covida als zorgbedrijf innovatie op een andere manier vertaalt dan bedrijven in de privésector. Die afwijkende aanpak kan heel wat ondernemers inspireren.”

Nadia Stoces - Covida - Het schaduwkabinet BL 11

 

“Innovatie en verandering krijgen extra zuurstof in een participatieve organisatie, met een grote betrokkenheid van medewerkers.”

Nadia Stoces - Covida

Covida is actief in een sector die de voorbije jaren grondig op zijn grondvesten daverde. Ook vandaag loeren diverse uitdagingen om de hoek. “Uiteraard was er de Covid-pandemie, die een enorme impact op onze interne werking had”, geeft Nadia aan. “Vandaag worden we geconfronteerd met fikse besparingen vanuit de overheid, exploderende energie- en personeelskosten en een krapte op de arbeidsmarkt. Voeg daarbij een verzwaring van profielen met een extra psychiatrische en gedragsproblematiek, en het is duidelijk dat we onszelf als organisatie voortdurend moeten heruitvinden om onze ondersteuning op peil te houden.”

“Pre-covid innoveerden we vooral op zorginhoudelijk vlak, met onder meer nieuwe vormen van ondersteuningsfuncties die eerder nog niet bestonden, zoals onze boerderijen en muziek- en kunstateliers. Vandaag heeft innovatie voornamelijk betrekking op het hertekenen van organisatiestructuren en financieringsmodellen, inclusief het zo efficiënt mogelijk inzetten van schaarse middelen. Hierbij staat interne wendbaarheid centraal, om zo zoveel mogelijk mensen op een kwaliteitsvolle manier te bedienen.”

Voor Nadia is een participatieve organisatie een van de essentiële bouwstenen om een veranderingstraject te faciliteren. “De meeste mensen houden niet van verandering, maar wel als je hen actief – dus met voldoende inspraak – bij deze verandering betrekt. Ik durf gerust te zeggen dat we op dit vlak binnen Covida een sterk traject lopen. Het gaat om proactief leiderschap, hr-beleid, arbeidsorganisatie en bedrijfscultuur. Laat elke medewerker voluit zijn of haar rol spelen binnen jouw organisatie, als eigenaar van innovatieve projecten. Of met andere woorden: ‘Trust the process!’.”

Contactpersoon

Kristien Put

Coördinator Bedrijvig Limburg

Artikel uit publicatie