Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Het Schaduwkabinet

  • 31/08/2022

Met 75 medewerkers en een vloot van ruim 60 voertuigen is Wim Claes Transport & Logistiek – met distributiecentrum in Genk – een logistieke totaalpartner voor heel wat ondernemers in onze provincie. Samen met zijn echtgenote An Vlekken bouwt zaakvoerder Wim Claes gestaag aan de groei van hun flink uit de kluiten gewassen kmo. Vandaag zien zij in de sector van transport en logistiek heel wat uitdagingen opduiken.

“Van krapte op de arbeidsmarkt tot investeren in een duurzame vloot: de uitdagingen in de sector van transport en logistiek zijn enorm.”

“In onze sector zien we een grote schaarste aan arbeidskrachten. De zoektocht naar chauffeurs en logistiek medewerkers verloopt erg moeizaam. Binnen ons bedrijf schakelen we een versnelling hoger in het uitwerken van een stevig rekruteringsbeleid, met focus op een sterk werkgeversmerk om gemotiveerde medewerkers te vinden én te houden. Ook investeren in doorgroeimogelijkheden rendeert: zo werven we B-chauffeurs aan die na een intern opleidingstraject hun rijbewijs C halen (en idem voor de stap van C naar CE). Beleidsmatig kan er nagedacht worden over de erkenning als knelpuntberoep van de job als chauffeur, of de mogelijkheid tot flexwerken binnen onze sector.”

“Naast investeren in rekrutering en opleiding is het in onze sector alle hens aan dek op het vlak van strategisch plannen, professionaliseren en digitaliseren. De uitrol van een Warehouse Management Systeem en de elektronische vrachtbrief (e-CMR) zijn cruciale bouwstenen voor toekomstbestendig zakendoen met klanten en andere partijen. Het is bovendien belangrijk te blijven meedenken met en te anticiperen op toekomstige uitdagingen van onze klanten. Zo wapenen we ons tegen mogelijke risico’s en uitdagingen in de toekomst.”

“Binnen onze sector is het ook essentieel om het niveau van dienstverlening zo hoog mogelijk te houden, zodat je je als bedrijf optimaal blijft onderscheiden op de markt. Het uitdragen van een uniek bedrijfs-DNA, met bedrijfswaarden die het verschil maken, houdt klanten en andere partners aan boord en trekt extra business aan.”

“Last but not least moet elke onderneming in onze sector het gaspedaal blijven induwen voor een zo duurzaam mogelijke vloot. Vervang dat gaspedaal dus gerust door elektrische voertuigen en bijbehorende laadpunten. De trend naar elektrificatie en vergroening is niet meer te stuiten. Ook hier liggen voor ons nog heel wat uitdagingen.” 

wim claes transport