Skip to main content
Map

Het schaduwkabinet

  • 29/04/2022

Bart Van Winkel is, samen met zijn collega Sonja Kuypers, co-CEO van Ebema. De Zutendaalse fabrikant van prefabbeton voor de particuliere en openbare markt werd al viermaal uitgeroepen tot Beste Bouwmaterialenproducent van België. Volgens Bart is deze beloning mee te verklaren door de voortdurende inspanningen die het bedrijf levert op het vlak van duurzaam bouwen en energie-efficiënt energiebeheer.

Bart Van Winkel

 

“Onze medewerking aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen zal onze duurzame bedrijfsacties nog een niveau hoger tillen.”

Samen met 40 andere Limburgse bedrijven neemt Ebema deel aan het traject om te komen tot het Charter Duurzaam Ondernemen van Voka. “In 2021 voerden we al enkele grondige energiebesparende acties uit”, bevestigt Bart. “Met een volledige relighting (gecombineerd met de installatie van zonnepanelen), 22 procent minder energieverbruik (van 15 kWh naar 11 kWh per ton) en een geplande elektrificering van onze volledige wagenvloot zijn we op de goede weg.”

Bart geeft toe dat de productie van beton niet de meeste milieuvriendelijke activiteit is. “Het delven van zand en grind is een echte energievreter. Ook het maken van cement stoot veel CO2 uit. Naast de wil om de duurzaamheid van het productgamma te verbeteren, zijn de exploderende grondstof- en energieprijzen ook redenen om op zoek te gaan naar vervangers voor cement, met dezelfde producteigenschappen als klassiek beton. We hebben al een product beschikbaar – met zelfs betere eigenschappen – om de bouwmarkt te veroveren.”

“Ook bij de productie van onze gevelstenen en klinkers halen we alles uit de kast om innovatief te zijn. Zo kunnen we onze klassieke gevelstenen – met een dikte van 9 cm – vervangen door strips met dezelfde look-and-feel die slechts 2 cm dik zijn, en waardoor dus meer ruimte beschikbaar is voor isolatiemateriaal. Last but not least willen we als producent van prefabbeton maximaal inzetten op circulariteit, met een aanbod van producten die makkelijk te demonteren en te recycleren zijn.”

“Ik ben ervan overtuigd dat eindklanten deze innovaties snel zullen omarmen. De overheid kan hier trouwens een belangrijke facilitator spelen, door bijvoorbeeld het gebruik van duurzame grondstoffen en materialen fiscaal aan te moedigen.”

Contactpersoon

Laura Michielsen

Coördinator marketing & communicatie

Artikel uit publicatie