Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Het schaduwkabinet

  • 28/04/2023

Is het een goed jaar voor bouwprojecten? Karel Luyckx, gedelegeerd bestuurder van Vanderstraeten NV, deelt ons zijn visie.

Karel Luyckx (Vanderstraeten)


“Bouwen is de laatste 2 jaar veel duurder geworden. De ergste golf aan prijsstijgingen van de grondstoffen is er gekomen met de oorlog in Oekraïne. Dat heeft ertoe geleid dat er sinds medio 2022 een terughoudendheid in de markt is geslopen wat grote residentiële projecten betreft. Ook overheidsopdrachten vielen wat terug. Intussen stabiliseert het prijsniveau zich. Naar mijn mening zijn zware prijsdalingen niet te verwachten. Globaal gezien kan je stellen dat het nog steeds verstandig is om geplande bouwprojecten zo snel mogelijk in uitvoering te nemen.”

"Stimuleer de jeugd om opnieuw te kiezen voor een technisch beroep."

“Duurdere financiering heeft het de modale bouwer ook niet makkelijker gemaakt. Een btw-verlaging is een goede oplossing. Ik begrijp dan ook dat er commentaar komt op het voorstel van minister van Financiën Vincent Van Peteghem van vorige maand om de btw op renovaties van 6 naar 9% te brengen. Renoveren houdt doorgaans meer risico’s in om onvoorziene situaties tegen te komen. Het zou pas echt een gamechanger zijn als men overweegt om het btw-tarief op nieuwbouw ook te verlagen.”

“De grootste uitdaging is de administratieve last in België. Dat zet zowel het voortraject als het opstarttraject van een project onder druk. Geïntegreerde samenwerking tussen partijen, zoals Publiek Private Samenwerking en Design & Build-bouwformules, kan een oplossing zijn. Maar dit is vandaag enkel weggelegd voor de kapitaalkrachtigere ondernemingen. Zorg voor degelijke biedvergoedingen en een objectief en secuur selectieproces van partijen en deze manier van werken zal veel sneller algemeen aanvaard worden.”

“Ook de hoge loonlasten en de beperkte beschikbaarheid van competente arbeidskrachten zijn uitdagingen. Doe daar iets aan en je maakt het voor iedereen een pak draaglijker. Ik denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van de jeugd om opnieuw te kiezen voor een technisch beroep. Geef jongeren de kans om – als ze schoolmoe zijn – aan zeer aantrekkelijke voorwaarden te starten in de bouwsector, wat mij betreft met een sterke reductie van belasting op arbeid, zowel voor de werknemer als de werkgever, zodat die laatste ook kan investeren in hun verdere opleiding.”

Contactpersoon

Kristien Put

Coördinator Bedrijvig Limburg

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie