Skip to main content
Map

Het schaduwkabinet

  • 30/03/2022

Jeroen Bloemen is Chief Corporate Affairs Officer bij LRM. Deze Limburgse investeringsmaatschappij ontwikkelt innovatief vastgoed (zoals campussen en incubatoren), geeft Limburgse mijnsites een nieuw elan en ondersteunt bedrijven en startende ondernemers bij de uitbouw van hun professionele dromen. Daarnaast investeert LRM ook volop in klimaat- en energieprojecten. Wat zijn volgens Jeroen belangrijke aandachtspunten bij het investeren in duurzame projecten?

Jeroen Bloemen

 

“Bij duurzaam investeren moeten we de schaarse ruimte in onze provincie zo hybride mogelijk inzetten.”

Met onder meer het beheer van windmolenparken, een batterijproject en het Kristal Solar Park in Lommel, het grootste zonnepark in de Benelux, zit duurzaam ondernemen in het DNA van LRM ingebakken. “Als reconversiemaatschappij heeft LRM voormalige mijnsites gesaneerd en nieuw leven ingeblazen. Daarbij dachten we niet alleen economisch. Vanuit een maatschappelijke reflex gaven we ook grote delen terug aan de natuur. LRM is hiermee een van de grootste natuurdonoren van België. Zo kreeg bijvoorbeeld 500 hectare van de voormalige mijnterreinen een groene bestemming.

Dit out-of-the-box denken promoten we actief bij Limburgse ondernemers. We ontwikkelen momenteel een SDG-scan waarmee LRM continu speurt naar bedrijven die duurzaam denken en doen hoog in het vaandel dragen. Naast toekomstgerichte ondernemers hebben we echter ook meedenkende overheidsinstanties nodig die letterlijk het licht op groen zetten voor een ondersteunend en voorspelbaar wetgevend kader. Vandaag is het immers erg lastig om grootschalige ontwikkelingsprojecten vergund te krijgen.

Samen met externe partners is het ook onze missie om anders te denken bij de opstart van klimaat- en energieprojecten in Limburg. Ook al is er in onze provincie nog heel wat open ruimte beschikbaar, toch moeten we proactief nadenken over creatieve oplossingen. 

Hokjesdenken belemmert duurzame innovatie en toekomstbestendig ondernemen. Vandaag hebben we al tal van verlaten en vergeten terreinen omgevormd tot aantrekkelijke sites voor nieuwe investeringen, waarbij klimaat en energie steeds meegenomen worden in de oefening. Hierbij slaan we telkens twee vliegen in één klap: we leveren een belangrijke bijdrage aan de Limburgse economie, én klimaat en duurzaamheid krijgen een echte boost!”
 

Contactpersoon

Laura Michielsen

Coördinator marketing & communicatie

Artikel uit publicatie