Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Het ontwerpen, inrichten én uitbaten van het Belgisch paviljoen op de Wereldexpo in Dubai was een hoogtepunt voor ons bedrijf.”

“Het ontwerpen, inrichten én uitbaten van het Belgisch paviljoen op de Wereldexpo in Dubai was een hoogtepunt voor ons bedrijf.”

  • 02/11/2022

Zakendoen in de Verenigde Arabische Emiraten scheert hoge toppen. In deze federatie van zeven emiraten spreekt Dubai het meest tot de verbeelding. Dit emiraat is niet enkel een populaire vakantiebestemming, maar is ook erg in trek bij ondernemers. Bart Canini, ceo van Creneau en Global Ambassador VAE, is erg enthousiast over zakendoen in deze regio.

Zakendoen in de Verenigde Arabische Emiraten scheert hoge toppen. In deze federatie van zeven emiraten spreekt Dubai het meest tot de verbeelding. Dit emiraat is niet enkel een populaire vakantiebestemming, maar is ook erg in trek bij ondernemers. Bart Canini, ceo van Creneau en Global Ambassador VAE, is erg enthousiast over zakendoen in deze regio.

 

Bevoorrechte partner voor horecaprojecten

Bart is al 25 jaar actief bij Creneau, waarvan ruim twee decennia als ceo. “Creneau startte destijds als design agency, met het ontwerpen van hospitality-projecten, kantoren en winkelcentra. In 2001 breidden we onze designactiviteit uit met het bouwen (‘design & build’) van projecten, en sinds vijftien jaar baten we ook onze eigen ontworpen en gebouwde restaurants uit. Naast ons hoofdkantoor in Hasselt hebben we vestigingen in Eindhoven en Dubai. Uniek aan onze aanpak is dat we alles zelf doen, van ontwerp tot uitbating. Daarom werken veel horeca-uitbaters graag met ons samen. Ze stellen onze expertise en ervaring erg op prijs, omdat we meedenken over hun businessplan, efficiëntiewinsten en positionering.”

Al vijftien jaar actief in Dubai

Creneau is zowel in België als internationaal actief. Met name Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten is voor Bart en zijn team een belangrijke buitenlandse afzetmarkt. “Vijftien jaar geleden openden we er een kantoor. Luxehotels, restaurants en spectaculaire projecten schoten er als paddenstoelen uit de grond. Ook vandaag staan er heel wat vastgoedprojecten in de steigers. Mede door de stijgende energieprijzen en de toevlucht van vele Russen en Oekraïners kunnen de Verenigde Arabische Emiraten op dit moment knappe economische cijfers voorleggen. De overheid spaart kosten noch moeite om buitenlandse investeerders en ondernemers aan te trekken.”

“Bij zaken­doen in de VAE zijn persoonlijk contact en het opbouwen van een vertrouwens­band essentieel.”

Belgisch paviljoen Wereldexpo

Van oktober 2021 tot maart 2022 organiseerde Dubai de 35e wereldtentoonstelling. “Het was het eerste land in het Midden-Oosten dat dit event organiseerde”, zegt Bart. “Het Belgisch paviljoen was een belangrijke trekpleister. We waren enorm trots dat we samen met Besix mochten instaan voor het ontwerpen, bouwen en inrichten van het gebouw. Dit was een unieke kans om onze expertise te tonen. Daarnaast vroeg de Belgische overheid ons ook om alle horeca van het paviljoen uit te baten. Het werd dé plek voor feestjes en netwerkactiviteiten van andere landen, wat onze restaurants de hoogste omzet van alle paviljoenen opleverde.”

Land met enorm potentieel

“Dubai – en bij uitbreiding de andere emiraten van de federatie – is erg aantrekkelijk voor buitenlandse ondernemers”, bevestigt Bart. “Dit betekent echter ook dat de concurrentie tussen bedrijven groot is. Economische spelregels zijn soepeler geworden. Zo is het bijvoorbeeld niet meer vereist dat een lokale partner meerderheidsaandeelhouder is van jouw vestiging. In het land gelden duidelijke eenvoudige zakelijke regels, maar tegelijk zijn er strenge straffen als die overtreden worden. Wist je bijvoorbeeld dat failliet gaan in Dubai een strafbaar feit is?”

Zakendoen met VAE: concrete tips

Qua culturele verschillen moet je je als Vlaamse ondernemer niet al te veel zorgen maken, geeft Bart aan. “In de verschillende emiraten kom je weinig in contact met locals. Meestal doe je zaken met Europese of Amerikaanse expats. Dit zorgt ervoor dat culturele verschillen nauwelijks een issue zijn. Ook kenmerkend voor de regio is dat er erg weinig criminaliteit en een grote veiligheid heerst, wat opnieuw een gevolg is van het rigoureuze overheidsbeleid. Dubai is voor het Midden-Oosten een belangrijke logistieke en financiële hub, wat veel opportuniteiten biedt om zaken te doen in de hele regio.” ◀

Contactpersoon

Christine Thonnon

Manager internationalisatie

Artikel uit publicatie