Skip to main content
Map

Het ondernemerschap is springlevend

  • 28/10/2022

Een mentale opkikker; daar was iedereen de avond van 11 oktober dringend aan toe. Een paar uur daarvoor had onze premier het federale begrotingsakkoord toegelicht, met heel veel tijdelijke maatregelen, heel weinig permanente hervormingen en een bijkomende schuldfactuur van ongeveer 33 miljard euro. 

Precies op diezelfde dag, presenteerde onze Kamer de tussentijdse update van haar Routeplan 2025. Iedereen die er bij was, kan het beamen: de overzichtsfilmpjes en de boodschappen die de panelleden op het podium brachten voelden als een verademing. De bevestiging bij heel wat ondernemers en CEO’s in de zaal, dat het ook in economisch uitdagende tijden mogelijk is om projecten te realiseren en vooruitgang te boeken.

Mocht iemand de moeite genomen hebben om met een checklist in de zaal te gaan zitten, hij had vlijtig kunnen afvinken. Zo is onze industrie de eerste projecten rond CO2-opvang en -opslag aan het realiseren en er zit nog voor meer dan 900 miljoen euro aan klimaatinvesteringen in de pipeline. Voor de modernisering en uitbreiding van onze haven zitten we allemaal met ongeduld op de start van het ECA-project te wachten. Maar intussen wordt met vernieuwing van de Europa Terminal al een eerste belangrijke mijlpaal gerealiseerd.  

Ook in economisch uitdagende tijden is het mogelijk om projecten te realiseren en vooruitgang te boeken.

Maar misschien wel een van de leukste debatten van de avond, was dat tussen de vice-rector Silvia Lenaerts van de Antwerpse universiteit en VC-investeerder Tim Govaert. Omdat ze na een pittige discussie toch allebei tot de conclusie kwamen dat Antwerpen in het Vlaamse start-up-landschap aan een scherpe inhaalbeweging bezig is. Afgestudeerde ingenieurs en TEW’ers gaan niet meer allemaal solliciteren bij een grote corporate of consultant. Er zijn er steeds meer die de stap zetten om met wat spaarcenten en geleend geld een eigen bedrijfje te starten.

Ook de beslissing om de valorisatiedomeinen van de universiteit en de innovatiewerven van ons Routeplan op elkaar af te stemmen, is een gouden zet gebleken. Ondernemen is niet langer een scheldwoord onder universitaire onderzoekers. De UAntwerpen leverde vorig jaar zes spin-offs af. En dat is drie keer meer dan wat er stilletjes gehoopt werd.

Toch zijn we er nog niet helemaal. Op vlak van techstarters heeft Antwerpen nog wat achterstand goed te maken. Daarom is het wellicht nog altijd wachten op een echte blockbuster zoals Showpad of Collibra. Maar via initiatieven zoals Bryo Scale-up en tech@venture New York, waar we in dit nummer uitgebreid verslag over uitbrengen, probeert onze Kamer beloftevolle starters maximaal te helpen om vers kapitaal op te halen en hun internationale droom te verwezenlijken.

Voor een deel doen we dat omdat we natuurlijk zelf ondernemers zijn. Maar nieuwe bedrijven, creëren nieuwe tewerkstelling en nieuwe toegevoegde waarde. En die zullen hard nodig zijn om de torenhoge factuur van de huidige crisis te verteren. Het samenvallen van de update Routeplan en het federale begrotingsakkoord, maakte alvast één zaak duidelijk:  onze economische groei mag dan flink haperen, het ondernemerschap in onze regio is gelukkig springlevend.

Jo De Backer
Voorzitter

AW_Welt_6stappenplan

Artikel uit publicatie