Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Het mooie groeiverhaal van vader en zonen Speecke (MDO)

Het mooie groeiverhaal van vader en zonen Speecke (MDO)

  • 09/06/2021

Het begon zestien jaar geleden in Zottegem, maar vandaag richten ze bij MDO, specialist in magazijnbeheer, de blik al een heel eind verder. “We beperken ons in theorie tot een straal van zowat 700 km rond Zottegem, maar we waren we ook al in Marseille aan de slag”, preciseert oprichter en pater familias Peter Speecke. MDO groeide de voorbije jaren als kool en de oudste zonen Sander en Ewout namen intussen de operationele leiding over. Peter zelf begint op zijn 57ste aan een nieuw avontuur.

foto MDO - vader en zonen Speecke
Peter Speecke, pater familias: “Als er iets is dat ik absoluut wil vermijden, dan is het wel dat er binnen de familie ooit ruzie zou ontstaan over centen.”

 

Het zijn boeiende tijden voor Peter Speecke. Eind juni slaat hij de deur achter zich dicht bij MDO, het bedrijf dat hij in 2005 zelf oprichtte en mee groot maakte. Hij start dan met een nieuw eigen bedrijfje dat zich zal toeleggen op de aankoop en verbouwing van woningen en laat zijn geesteskind achter in de goede handen van zonen Ewout (30) en Sander (29). Beiden draaien intussen al enkele jaren mee in het bedrijf en op wat langere termijn staan er misschien ook nog twee andere zonen klaar om in de familiezaak te stappen.

“Vanaf de eerste dag dat één van mijn zonen mee in het bedrijf stapte, wist ik dat ikzelf niet tot mijn 65ste of langer in het bedrijf zou blijven meedraaien”, klinkt het. “Het was altijd al de bedoeling om ook nog een beetje van het leven te genieten en dan moet je bereid zijn om op een bepaald moment ook de fakkel door te geven. De eerste vijf jaar heb ik dit bedrijf helemaal alleen opgebouwd, en dat is letterlijk dag en nacht werken. Maar let wel: ik heb mijn zonen nooit in die richting geduwd, alles is hier organisch gegroeid. En eigenlijk is dat heel comfortabel zo.”

Toen Peter het bedrijf uit de grond stampte, was het gat in de markt nog behoorlijk afgebakend. MDO legde zich toen vooral toe op magazijninrichting en op de verkoop van vaste rekken en platformen. Vandaag oogt het activiteitenportfolio een heel stuk breder. Zo ontwerpt en plaatst het familiebedrijf zelf ook allerlei rekken, opslagsystemen en modulaire systeemwanden, maar daarnaast neemt het klanten ook de volledige afwerking en nutsvoorzieningen uit handen en staat het net zo goed in voor het volledige magazijnbeheer of -digitalisering. “We zijn en blijven een dienstenbedrijf, de pure verkoop van rekken of wanden doen we niet. Maar we doen anno 2021 wel véél meer dan wat een doorsnee groot montagebedrijf doet. Toen het soms wat lastiger ging, hebben die niches ons mee overeind gehouden.”

Extra diensten aanbieden

Dat MDO snel gegroeid is, is een understatement: de Zottegemse kmo telt vandaag al 56 medewerkers en beschikt intussen ook over buitenlandse vestigingen in Nederland en Frankrijk. In de klantenportefeuille zitten grote jongens zoals Volvo, Pfizer, Aldi en H&M.

“We hebben al vrij snel ingezien dat we onze toegevoegde waarde naar de klanten toe stevig konden optrekken door stevig te diversifiëren en hen dus een pak extra diensten aan te bieden”, zegt Ewout. “De montage van rekken en opslagsystemen is altijd onze corebusiness gebleven, maar we beseften heel goed dat de concurrentie in die niche – bijvoorbeeld vanuit Oost-Europa – almaar groter werd. Een aantal van die extra diensten hebben we door de jaren heen ook in aparte vennootschapen ondergebracht: van MDO Move over MDO Software tot MDO Utilities. Het gros van die activiteiten is ook heel internationaal en dus waren we al snel ook verplicht om onze klanten te volgen waar zij gingen. Zo zaten we onlangs bijvoorbeeld nog met tien mensen wekenlang in Duitsland, om daar voor een grote klant een statisch magazijn te verhuizen naar een dynamisch, geautomatiseerd magazijn.”

“Onze mensen zijn bereid om voor elkaar door het vuur te gaan”

Zo vader, zo zonen

Oudste zoon Ewout kwam in 2015 aan boord, maar het bedrijf zat hem natuurlijk al veel langer in het bloed. “Het klassieke verhaal, zeg maar. Ik heb kmo-management gestudeerd, maar in de weekends of tijdens de vakanties draaide ik hier heel regelmatig mee. Toen ik afgestudeerd was, had vader net nood aan een extra kracht. Ik zag dat zelf ook meteen zitten. De samenwerking tussen ons beiden vlotte van bij het begin heel goed, waarom zou ik dan elders gaan aankloppen?” Vandaag is Ewout medezaakvoerder, en buigt hij zich vooral over de commerciële en operationele aanpak. Broer Sander hield aanvankelijk nog even de boot af: hij studeerde eerst personeelswerk en werkte vervolgens nog een lerarenopleiding af. Daarna ging hij ook korte tijd als opvoeder en leerkracht aan de slag, maar enkele jaren later trad ook hij in de voetsporen van zijn broer. “Mijn vader bleef maar aandringen (lacht). Aanvankelijk hield ik me vooral bezig met het personeelsbeleid, maar intussen heb ik samen met mijn broer de algemene leiding overgenomen en buig ik me ook over Technics, intussen het grootste dochterbedrijf.

(Lees verder onder de foto)

foto

“De afspraak was dat ze allebei eerst een jaar lang een soort incubatieperiode zouden doorlopen”, vertelt Peter. “Concreet betekende dit meelopen in een aantal afdelingen en de kat uit de boom kijken, waarna ze dan zelf de knoop konden doorhakken. En zie, vandaag heb ikzelf hier geen enkele operationele taak meer, enkel voor de grote strategische beslissingen of belangrijke aankopen komen mijn zonen nog bij mij aankloppen.” 
Beide andere zonen studeren nog – eentje volgt een specialisatie industriële koeling, de andere doet vastgoed – maar ook zij kunnen later in het familiebedrijf aan de slag. “Het is best grappig, want hun studies sluiten perfect aan bij de richting die het familiebedrijf in de toekomst uit zal gaan. Ik verplicht niemand om die stap te zetten, maar welke vader zou het niet fantastisch vinden dat zijn volledige kroost kan voortbouwen op zijn levenwerk?”

“Mijn vier zonen in dit bedrijf, dat zou toch fantastisch zijn?”

Peter Speecke

Familiecharter

Gevraagd naar de grootste troeven van een familiebedrijf hoeft Sander niet lang na te denken. “De loyauteit van onze medewerkers is bijzonder groot. We zijn intussen uitgegroeid tot een flink uit de kluiten gewassen kmo, maar tegelijk proberen we ook de voordelen van een kleine familiezaak in stand te houden. We kennen elkaar allemaal bijzonder goed, en de mensen hier zijn bereid om voor elkaar door het vuur te gaan. Die grote betrokkenheid maakt ons sterker, dat blijkt ook uit de reacties van de klanten. Vader doet nu een stap achteruit, maar de toekomst boezemt ons absoluut geen angst in. We staan stevig in onze schoenen.”

Een vader, vier zonen en hun partners, en later misschien ook nog een handvol kleinkinderen: dat wordt al vlug een flink kluwen als er afspraken moeten worden gemaakt over de opvolging of over de financiën. “Alles komt op papier in een familiecharter, klinkt het unisono. “We hebben met de hele familie samengezeten en we waren het er al snel over eens dat dit een absolute must was. De coronapandemie heeft alles ook wat in een stroomversnelling gebracht”, geeft Peter aan. “Het moet juist zijn. Als er iets is dat ik absoluut wil vermijden, dan is het wel dat er binnen de familie ooit ruzie zou ontstaan over centen. Maar ik hoop natuurlijk dat ik dat papier eind juni in de kluis kan stoppen en dat ik die kluis nooit meer hoef te openen.”

Contactpersoon

Elisabeth Minnaert

Directeur regio Vlaamse Ardennen & Leiestreek - Familiebedrijven - Partnerships

Volg jij ook het familiebedrijf binnenkort op?

Bekijk ons groeitraject Plato Next Generation

Meer info