Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Het ABC van goed leiderschap

  • 20/04/2021

Plato Succesvol Leiderschap: een groeitraject voor zaakvoerders

Meer dan ooit is een bedrijf leiden en medewerkers aansturen een uitdaging van formaat. In het groeitraject Plato Succesvol Leiderschap dat op 21 mei start, kan je ervaringen delen met collega-ondernemers over deze topics. Marc De Baets, één van de mentoren die de groep begeleiden, geeft alvast een voorsmaakje.

Over de mentoren

Marc De Baets Marc adviseert bedrijven omtrent duurzaam motiveren van hun medewerkers. Hij is ESF-coach en expert in autonome motivatie. Als consultant en coach kan hij terugvallen op 30 jaar ervaring in de kmo-wereld, bij multinationals en in verschillende overheden.
Jean-Paul Corin Jean-Paul startte zijn carrière 20 jaar geleden bij CM Gent. Sinds 2013 stond hij aan het hoofd van CM Midden-Vlaanderen als algemeen directeur. Sinds september 2019 werkt hij als directeur organisatie, HR en algemeen beheer voor CM Vlaanderen.

 

Hoe moeilijk is het voor bedrijfsleiders om te leren loslaten en taken uit handen te geven in deze veranderende omstandigheden?

“Veel bedrijfsleiders hebben het nu soms extra druk. Niet altijd door de hoeveelheid werk maar wel met (her)organiseren. Dat kost veel tijd, maar vraagt ook veel mentale energie. Men verwacht dat je als uithangbord van jouw organisatie en medewerkers optimistisch en flexibel blijft. Dat lukt natuurlijk niet altijd. Delegeren, samen verantwoordelijkheden dragen en jezelf misbaar maken, brengen zuurstof.”

Delegeren is sterk gelinkt met vertrouwen. Veel bedrijven werden het voorbije jaar geconfronteerd met structureel thuiswerk. Hoe verenig je goed leiderschap met thuiswerk?

“De eerste lockdown was een steile leercurve voor iedereen. Nu we een jaar verder zijn en de voor- en nadelen kennen van thuiswerk, merk je dat bedrijfsleiders hebben geleerd dat vertrouwen de brandstof is voor goede prestaties. Maar vertrouwen geven betekent ook opvolging en feedback. Als leidinggevende moet je betrokken blijven en bereid zijn om feedback te geven. Geef medewerkers daarom duidelijke doelstellingen en inspraak over hoe ze te bereiken.”

Delegeren, samen verantwoordelijkheden dragen en jezelf misbaar maken, brengen zuurstof.

Marc De Baets

In een bedrijf is er altijd verschil in personen en persoonlijkheden. Moeten zaakvoerders voldoende aandacht besteden aan diversiteit in hun beleid en aanpak op de werkvloer?

“Medewerkers kan je duurzaam motiveren volgens de ‘ABC-motivatie’, gebaseerd op de psychologische basisbehoefte. Je geeft hun autonomie (A), een gevoel van verbondenheid (B) en zorgt ervoor dat ze hun competenties kunnen inzetten (C). Elke persoon wil meer of minder van elke letter en daar zet je op in.”

Hoe belangrijk is transparante communicatie met je mensen in dit verhaal?

“Of jouw medewerkers nu thuis aan het werk zijn of op de werkvloer, interne communicatie komt in elk onderzoek naar voor als aandachtspunt. Hoewel iedereen een ander verwachtingspatroon heeft, is de behoefte naar kwalitatieve communicatie in tijden van online werken alleen maar toegenomen. Als bedrijfsleider investeer je dus beter genoeg in goede communicatie. Wees creatief en wend verschillende kanalen aan. Maar luister vooral naar hoe mensen zich voelen en wat ze willen zodat je er als bedrijfsleider kan zijn om hen mentaal en emotioneel door deze tijden te loodsen.”

Je hebt je samen met Jean-Paul Corin geëngageerd om vanaf 21 mei het Plato-traject ‘Succesvol Leiderschap’ te begeleiden. Waarom zouden bedrijfsleiders hier baat bij hebben?

“Als je medewerkers aanstuurt, is goed leiderschap cruciaal, hoe groot jouw bedrijf ook is. Waar wij als mentoren concepten kunnen aanreiken, kunnen deelnemers dit vertalen naar de praktijk en ervaringen delen met elkaar. Succesvol leiderschap gaat over de essentie van business doen: met een team werken aan de toekomst van jouw organisatie. Alle inzichten die je daarbij kan verwerven, zijn manieren om van die droom realiteit te maken.”

Heb je interesse om dit Plato-traject te volgen? Vul jouw gegevens in en Griet neemt meteen contact met jou op!

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Contactpersoon

Griet Santy

Groeitrajecten - Arbeidsmarkt