In Vlaanderen verlaat 12,1% van de jongeren de school vroegtijdig, dus zonder diploma. In de Limburgse mijngemeenten ligt dit gemiddelde nog een stuk hoger, op 20,8%. Tegelijkertijd volgen minder jongeren een aso-opleiding in de derde graad.

Het gevolg? Vanuit deze mijngemeenten komen elk jaar bijna 400 jongeren ongekwalificeerd op de arbeidsmarkt. Dit maakt de zoektocht naar nieuw talent voor Limburgse ondernemingen nog uitdagender in een al krappe arbeidsmarkt.
In april 2021 stelden Herman Reynders (eregouverneur Provincie Limburg), prorector Luc De Schepper en ereprofessor Jan Vrancken (UHasselt) in de gebouwen van KRC Genk de Talenten Academie Limburg (TALim) voor. Het doel van dit project is ambitieus: het aantal vroegtijdige schoolverlaters in de zes meest problematische Limburgse gemeenten minstens halveren.
TALim schoot in oktober 2021 uit de startblokken, met de lancering van een weekendschool op KRC Genk waar een groep tieners elke zaterdag van het schooljaar – drie jaar lang – samenkomt met gepassioneerde gastdocenten om de job, het bedrijf, de organisatie en de werkomgeving van die docenten te leren kennen. Op kruissnelheid zal TALim voor maar liefst 1000 jongeren het verschil kunnen maken.
Het TALim-traject stopt niet na dit driejarige zaterdagtraject. Daarna coacht TALim de tieners nog drie jaar in een alumnitraject (aso, tso of bso). In september 2022 start TALim op in Beringen, met de steun van het provinciebestuur.
De lijst van partners en ondersteunende ondernemingen is lang: Vincentius Limburg, een hart voor Limburg, stad Genk, KRC Genk en de UHasselt. De UHasselt speelt een belangrijke ondersteunende rol en zorgt ook voor de wetenschappelijke onderbouwing van het project. Ruben Peumans van ASAP is voorzitter van de werkgroep onderwijs van Voka – KvK Limburg en zet mee zijn schouders onder het TALim-project, net als heel wat andere toonaangevende Limburgse bedrijven. Een van hen is de logistieke groep H.Essers, al jarenlang koploper in Limburg qua aantal aanwervingen. Hr-director Mike Dautzenberg legt uit waarom het bedrijf meewerkt.
“Tijdens een recent bezoek aan H.Essers stelde Herman Reynders ons de vraag of we een van de structurele partners van TALim wilden worden”, zegt Mike. “Jaarlijks krijgen we heel wat sponsoraanvragen die we telkens aftoetsen aan onze bedrijfswaarden en hr-policy. Omdat we met H.Essers – met maar liefst 56 verschillende nationaliteiten op de werkvloer – volop inzetten op persoonlijke ontwikkeling, begeleiding van jong talent, diversiteit en inclusie, gingen we heel graag op het voorstel in.”
“Als grote Limburgse werkgever hebben we een belangrijke maatschappelijke rol te vervullen”, gaat Mike verder. “Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij ons hoog op de agenda, met levenslang leren als een van de SDG’s waar we hard in investeren. Via onze Essers Academy bieden we ongeschoolde en anderstalige medewerkers een intensief opleidingstraject én taalbad aan, als opstap naar een vlottere integratie en nieuwe arbeidskansen.”
“We zetten enthousiast onze schouders onder de uitrol en doelstellingen van het TALim-project, omdat dit volgens ons het beste van twee werelden verenigt. Tieners en hun ouders krijgen de kans om kennis te maken met boeiende Limburgse ondernemingen, waardoor ze tools aangereikt krijgen voor bewustere keuzes in de schoolloopbaan. Anderzijds dragen we ons steentje bij aan minder schooluitval, een hoger opleidingsniveau en dus een grotere groep aan jong talent voor Limburgse werkgevers. Ook binnen onze eigen onderneming staan we te popelen om nieuwe werkkrachten te laten openbloeien!”
Bedrijven die willen steunen, financieel of door het aanbrengen van gastdocenten en/of vrijwilligers, kunnen contact opnemen met:
Steffanie Leen, coordinator van TALim
steffanie.leen@uhasselt.be
Herman Reynders, co-voorzitter
hermanreynders@live.be
Luc Deschepper, co-voorzitter
luc.deschepper@uhasselt.be