Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Hervorm in 2023 of we riskeren jaren stilstand”

“Hervorm in 2023 of we riskeren jaren stilstand”

  • 10/01/2023

"Hervorm in 2023. Anders dreigen we in een jarenlange status-quo terecht te komen." Dat zegt Rudy Provoost, de nieuwe voorzitter van Voka vzw. Hij vraagt onder meer een hervorming van het automatische indexatiemechanisme en een indexsprong. Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen sluit zich aan bij de oproep. "De concurrentiepositie van onze ondernemingen staat onder grote druk. We hebben gamechangers nodig in 2023."

De in november aangetreden Vokavoorzitter Rudy Provoost roept politici op tot slagkracht. “De status-quo is geen optie, nu hervormen is de boodschap. Structurele ingrepen zijn een absolute must om de essentiële economische en sociale randvoorwaarden voor blijvende welvaart en welzijn te creëren. De schade proberen te beperken met alleen maar symptoombestrijding hypothekeert de toekomst”.

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, houdt op maandag 9 januari zijn jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in de Brusselse Bozar. Naast premier De Croo, minister-president Jan Jambon en verschillende ministers, partijvoorzitters en parlementsleden tekenen 800 bedrijfsleiders present.

Voka maakt de resultaten bekend van een enquête die is afgenomen onder de 18.000 Vokaleden. Er werd gepeild naar de politieke thema’s die op federaal en Vlaams vlak prioritair behandeld moeten worden.

  • De federale top drie: daling van de loonkosten, zekerheid over de energiebevoorrading, ondernemingsvriendelijke fiscaliteit.
  • De Vlaamse top drie: kwaliteitsvol onderwijs, rechtszeker vergunningenbeleid, activerender arbeidsmarktbeleid.

Op het gebied van de loonkosten vraagt Voka een hervorming van het automatische indexatiemechanisme en een indexsprong. Vlaamse bedrijven zien de loonkloof met het buitenland onhoudbaar sterk oplopen.

In de energiemix van de toekomst ziet Voka nog een belangrijke rol weggelegd voor kernenergie. Daarom vraagt Voka om naast Doel 4 en Tihange 3 ook stappen te ondernemen om de resterende kerncentrales te verlengen.

Laatste kans

"2023 is het jaar van de laatste kans in deze legislatuur. In 2024 zijn er verkiezingen. Het moet dus dit jaar gebeuren", voegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen, toe. "We kijken onder meer naar de nieuwe fiscale hervorming. Het kan niet dat bedrijven en investeerders de rekening betalen door bijvoorbeeld de vrijstelling van bedrijfsvoorheffing of aftrekbaarheid van investeringen drastisch in te perken. Net de domeinen die onze regio sterk maken, moeten we nog verder versterken."