Skip to main content
  • Nieuws
  • Heropstart bedrijven op 4 mei nu helemaal duidelijk

Heropstart bedrijven op 4 mei nu helemaal duidelijk

  • 30/04/2020

Voka vroeg deze week duidelijkheid over de concrete modaliteiten van de heropstart van onze bedrijven vanaf 4 mei, en die hebben we nu. Woensdag gaven de regeringen finaal groen licht, en het ministerieel besluit is intussen ook gepubliceerd. “Zo kunnen we maandag écht weer aan de slag. De bedrijven en hun medewerkers kijken er naar uit”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. 

Er is definitief duidelijkheid over de heropstart van onze economie. Op 4 mei mogen alle bedrijven weer open. Na overleg met de virologen hebben de regeringen daar woensdagavond finaal groen licht voor gegeven. De modaliteiten voor de heropstart zijn ook vastgelegd in een ministerieel besluit. Er wordt in het besluit duidelijk aangegeven dat telethuiswerk ook in niet-essentiële bedrijven geen verplichting is, maar aanbevolen is voor alle personeelsleden wiens functie er zich toe leent. Wanneer er op het bedrijf gewerkt wordt, doen de bedrijven alle inspanningen om de social distancing van anderhalve meter te respecteren. Indien dit niet kan, moeten er andere maatregelen met een gelijkwaardig beschermingsniveau genomen worden. Het besluit is ook volledig in lijn met de generieke gids met richtlijnen en principes die de sociale partners vorige week onderhandelden. 

Voka drong er eerder deze week bij politici op aan om deze duidelijkheid over de heropstart te scheppen. “We zijn tevreden dat die er nu is. Op deze manier hebben bedrijven 100 procent juridische duidelijkheid en kunnen ze écht weer aan de slag”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. De Nationale Veiligheidsraad moet nu ook dringend de algemene modaliteiten voor de heropening van de winkels en distributie op maandag 11 mei vastleggen “Dit is nodig om de waardeketting te herstellen. Bedrijven kunnen maar produceren als er vraag en consumptie is. Daarom moeten de winkels en distributeurs snel openen en dit ook om verdere oneerlijke concurrentie te vermijden”, aldus nog Hans Maertens 

Bedrijven zijn klaar 

De sectoren en bedrijven werken volop aan de veiligheidsafspraken en aan de uitvoering ervan. Quasi alle bedrijven zijn klaar om op 4 mei in veilige omstandigheden op te starten, zo blijkt uit een enquête van Voka. Ook de distributiesector bereidt zich in sneltempo voor. 

Ruim 8 op de 10 bedrijven hebben maatregelen genomen om social distancing toe te passen op de werkvloer. Nog eens 1 op de 10 kan die afstand niet garanderen, maar voorziet het nodige beschermingsmateriaal voor werknemers. 2 op de 3 bedrijven geven aan dat ook hun medewerkers klaar zijn om volop veilig aan de slag te gaan. 

Nood aan kinderopvang 

Het grootste struikelblok voor medewerkers om weer te gaan werken, is niet de vrees voor een onveilige werkomgeving maar wel een gebrek aan kinderopvang. Voor een goede herstart van de bedrijven is die dan ook cruciaal.  

Het is positief dat vanaf maandag meer kinderen welkom zijn in de crèche en op school. Vanaf 4 mei zijn immers ook kinderen van ouders die buitenshuis gaat werken welkom (niet enkel in cruciale beroepen en essentiële sectoren). Vanaf 18 mei zijn alle kinderen, ook van thuiswerkende ouders opnieuw welkom in de crèches. Op school is dat nog niet het geval: “We begrijpen dat er in het onderwijs nu grote debatten aan de gang zijn over een veilige en pedagogische heropstart. Kinderopvang moet daar zeker deel van uit maken”, zegt Hans Maertens.  

Beroep op steden en gemeenten 

“Er moeten daarbij eventueel ook andere pistes bewandeld worden, zoals een beroep doen op de steden en gemeenten”, werpt Hans Maertens op. “Zij hebben ervaring met buitenschoolse opvang en kunnen dus mee kinderopvang organiseren.”  

Voka vraagt ook dit aspect snel te regelen, zodat iedereen veilig naar het werk, naar school en naar de kinderopvang kan. 

Contactpersoon

IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez
IMU - vzw - OBD