Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • "Helft van ondernemers denkt eraan om fakkel door te geven binnen vijf jaar"

"Helft van ondernemers denkt eraan om fakkel door te geven binnen vijf jaar"

  • 23/10/2019

In deze Week van de Bedrijfsoverdracht staan we stil bij de continuïteit van professionaliteit van onze Limburgse bedrijven. Een recent onderzoek van het Agentschap Innoveren & Ondernemen, in samenwerking met Antwerp Management School en UHasselt, toont aan dat het aantal bedrijven dat een eigendomsoverdracht verwacht binnen de vijf jaar alleen maar is toegenomen.

Axelle voor website

Initiatieven zoals de Week van de Bedrijfsoverdracht dragen al bij tot de sensibilisering van ondernemers. Want die moeten op tijd beginnen nadenken over de toekomst van hun bedrijf, zeker als je in het achterhoofd houdt dat zo’n overnameproces tot tien jaar kan duren!

Zo’n voorbereiding start je natuurlijk door je goed te informeren. “Uit het onderzoek blijkt gelukkig dat drie op de vier bedrijfsleiders al naar informatie rond bedrijfsoverdracht op zoek is gegaan. Dat is een sterke stijging t.o.v. 2015. Hierbij zijn coaching en advies de populairste informatiekanalen,” verklaart Axelle Henrard, directeur eigenaars-ondernemers bij Voka- KvK Limburg. “We blijven benadrukken dat een goede voorbereiding een absolute noodzaak is.”

Ook groei door overname blijkt populair: “Maar liefst één op vier groeiende bedrijven heeft de voorbije vijf jaar een overname gedaan om die groei te bewerkstelligen. Hierbij is het aanbieden van complementaire diensten of producten het populairste motief om een overname te doen.”

"Maar liefst één op vier groeiende bedrijven heeft de voorbije vijf jaar een overname gedaan om groei te bewerkstelligen"

Voka – KvK Limburg zet sterk in op deze thema’s. “Wij willen een klankbord zijn voor eigenaars-ondernemers en familiale ondernemingen. Door expertise te koppelen aan praktijkvoorbeelden willen we een aantrekkelijk en concreet aanbod voor hen creëren. De Wissel is een voorbeeld van zo’n inspiratiemoment, waar de thema’s continuïteit en professionalisering aan bod komen door een mix van praktijkgetuigenissen en workshops.”

Meer weten over bedrijfsoverdracht en -overname?

  • Op 6 februari organiseert Voka - Kamer van Koophandel Limburg een niet te missen event rond de continuïteit van professionaliteit in bedrijven. Schrijf je gratis in voor De Wissel! 

Contactpersonen

Axelle Henrard

Directeur eigenaars-ondernemers

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie