Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Heers en Gingelom: veel meer dan bloesems en fietstoerisme

Heers en Gingelom: veel meer dan bloesems en fietstoerisme

  • 28/02/2023

Deze maand zijn Heers en Gingelom aan de beurt om twee lokale Voka-ambassadeurs in de kijker te zetten: Nadia Jottard en Serge Celis. Hoe schatten zij hun rol als lokale ambassadeur in? Onder welke dossiers hebben ze elk al hun schouders gezet? En wat zijn volgens hen belangrijke kwaliteiten waarover een ambassadeur moet beschikken?

Nadia Jottard (Klaarchitectuur)

 

Groei en verandering lopen als een rode draad door het professionele parcours van Nadia Jottard. Ze startte als finance expert voor tal van ondernemingen, waarna ze in 2010 haar eigen advieskantoor Ugrow oprichtte. Vandaag is ze nog steeds aan de slag als groei- en veranderingsmanager voor bedrijven, in combinatie met het beheer van Klaarchitectuur, het architectenkantoor van echtgenoot Gregory Nijs. Als kers op de taart runt ze een interieurzaak in Sint-Truiden én is ze Voka Ambassadeur Heers.

Luisterend oor

En die taak als lokaal ambassadeur doet ze met hart en ziel, in combinatie trouwens met haar lidmaatschap van de Haspengouwse Ondernemersclub @hoc. “Als Voka Ambassadeur wil ik een luisterend oor zijn voor mijn collega-ondernemers uit Heers en hun wensen en verzuchtingen met het gemeentebestuur bespreken”, zegt Nadia. “De burgemeester en schepenen ken ik al vele jaren, waardoor er een warm en constructief contact is. Omwille van het landelijke karakter van onze gemeente, met een klein aantal ondernemers, liggen er nooit zware dossiers op tafel. Toch verdient elke vraag of bezorgdheid de nodige aandacht.”

Ontmoetingsplatform

Binnen @hoc is de rol van Nadia uitgebreider. “De Haspengouwse Ondernemersclub fungeert als ontmoetingsplatform voor bedrijfsleiders uit onze regio”, bevestigt Nadia. “De club brengt ondernemers uit acht Haspengouwse gemeenten samen, waaronder ook Heers. Mijn Voka-ambassadeurschap vormt hier een waardevolle basis om mee de schouders te zetten onder allerlei activiteiten om bedrijfseconomische thema’s te bespreken en lokale bedrijven op de kaart te zetten. Met @hoc beschikken we alleszins over een extra hefboom om de belangen van de leden te behartigen ten aanzien van lokale overheden.”

Oplossingsgericht denken

“Vanuit mijn professionele ervaring als finance expert en coach kan ik collega-ondernemers nuttige tips geven om het ondernemerschap zo succesvol mogelijk in te vullen”, legt Nadia uit. “Oplossingsgericht denken, inspireren en bruggen bouwen tussen connecties, daar ben ik sterk in. Met name kleine kmo’s hebben niet steeds de mensen en middelen in huis om extra kennis over bedrijfseconomische topics in te kopen. Als ambassadeur en clublid kan ik hen hiervoor boeiende sprekers en onderwerpen aanreiken.”

“Belangrijke kwaliteiten van een lokaal Voka Ambassadeur vind ik authenticiteit, aanspreekbaarheid en de vaardigheid om als ‘matchmaker’ mensen met elkaar te verbinden. Ik ben geen fan van netwerkrecepties, wel van activiteiten waar inhoudelijke kennisuitwisseling en informele contactmomenten naadloos in elkaar overvloeien.”

 

Serge Celis (Orbix)

 

Ook collega-ondernemer en mede-bestuurslid van de Haspengouwse Ondernemersclub Serge Celis is een bezige bij, met een carrière die ruim een halve eeuw overspant. Hij staat aan het hoofd van enkele innovatieve bedrijven, waaronder Multimodal Transports & Logistics in Gingelom en het Genkse recyclagebedrijf Orbix. In het Luikse Sprimont leidt Serge SprimontBlue, een blauwehardsteengroeve.

Ondanks zijn overvolle agenda als bestuurder maakt Serge graag tijd voor zijn lokale Voka-ambassadeurschap in Gingelom. Al geeft hij toe dat zijn takenpakket eerder beperkt is, met dank aan het landelijke karakter van de gemeente. “Op de kleine industriezone van Gingelom zijn slechts enkele ondernemingen gevestigd, met – naast onze transportfirma – een industriële wasserij, een sanitairwinkel, een communicatiebureau en enkele kleinere handelszaken. Die kleinschaligheid levert weinig overlast voor de omwonenden op.”

Kleinschalig karakter

“Een kleine gemeente als Gingelom telt niet veel Voka-leden”, zegt Serge. “En dat zal de komende jaren niet snel veranderen, want het gemeentebestuur vindt het niet opportuun om de industriezone in Gingelom uit te breiden. Ze verwijzen nieuwe ondernemingen vriendelijk door naar het naburige Sint-Truiden, waar op de industriezones na best nog wel wat ruimte beschikbaar is, die bovendien aan de verwachtingen van de meeste kandidaten voldoet door de aanwezigheid van de vereiste infrastructuur.”

Lokale mobiliteit

Een van de topics die Serge van nabij opvolgt, is lokale mobiliteit. Lees: de moeizame ontsluiting van de Gingelomse industriezone. “Op dit vlak is er zeker nog werk aan de winkel”, legt Serge uit. “Wie vanuit onze gemeente richting Brussel of Luik moet, kan vlot richting E40 rijden. Maar wie Sint-Truiden of het noorden van onze provincie in de gps ingeeft, moet vandaag tal van lokale gemeenten doorkruisen. Er werden al verschillende alternatieve pistes bestudeerd, maar tot op vandaag is er nog geen doorbraak in dit dossier.”

Bruggen bouwen

“Als Voka Ambassadeur Gingelom hecht ik veel belang aan een goede sociale cohesie tussen onze plaatselijke ondernemers. Daarom zet ik dit jaar mee mijn schouders onder de organisatie van een netwerkactiviteit op onze Gingelomse industriezone. Ik heb een eventbureau aan het werk gezet om een concreet plan uit te werken. Daarnaast heb ik met de burgemeester afgesproken om twee- à driemaal per jaar een ontbijtevent te organiseren, met hetzelfde doel: Gingelomse bedrijfsleiders, werknemers en andere stakeholders met elkaar in verbinding brengen. Die rol van bruggenbouwer is me op het lijf geschreven!”

Contactpersoon

Philippe Reyners

Adviseur Belangenbehartiging

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie