Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Heb je al gehoord over de nieuwe processor van Apple: de M1? Lees waarom het interessanter is dan ooit om een Mac aan te schaffen.

Heb je al gehoord over de nieuwe processor van Apple: de M1? Lees waarom het interessanter is dan ooit om een Mac aan te schaffen.

  • 14/11/2021

In november 2020 deed Apple een bijzondere aankondiging. Voor het eerst sinds 2006 verschenen er Mac-modellen met een nieuw type processor. De nieuwe M1 komt in de plaats van de bekende Intel processoren. De M1 is helemaal door Apple zelf ontwikkeld, zoals ze dat eerder deden voor de iPhone en de iPad met de A-processoren en voor de Watch met de S-processoren. Hij kwam dus niet helemaal uit de lucht vallen, maar toch was het een grote verrassing, vooral dat Apple aankondigde om op termijn helemaal geen processoren van Intel meer te gebruiken voor de Mac.

We gaan niet te diep in op de technische details, maar we willen wel iets vertellen over wat deze nieuwe M1 voor jou, voor jouw medewerkers en voor je onderneming kan betekenen.


Rekenkracht
Allereerst: mocht je nog twijfelen over ‘Windows of Mac’, dan wordt de keuze nu nog veel eenvoudiger. De M1-processor is namelijk echt een krachtpatser. In alle testen blijkt hij een stuk sneller dan de Intel-serie. Dat is niet alleen te danken aan pure verwerkingssnelheid, maar ook door een uitgekiend ontwerp dat ervoor zorgt dat ze optimaal zijn afgestemd op de computers waar ze voor bedoeld zijn: de Mac-modellen. Bovendien zijn ze enorm zuinig en dus ideaal voor notebooks, zoals de MacBooks en de gloednieuwe macBooks Pro 14” en 16”


De M1 is een eigenlijk een complete computer op een chip. Het gaat niet alleen om de cpu – de centrale processor die in elke computer zit – maar ook om de grafische processor, het geheugen en alle benodigde subsystemen en -systeempjes die een computer nodig heeft.


Wat we zeker nog moeten noemen is de Neural Engine. Dat onderdeel op de chip zorgt voor ‘machine learning’, waar applicaties gebruik van kunnen maken. Maak je bijvoorbeeld gebruik van zware beeldbewerkingssoftware, dan zorgt de Neural Engine voor een snellere verwerking. Of apps die gebruik maken van grote hoeveelheden data kunnen dat dankzij de Neural Engine ook veel sneller. Er zijn heel veel manieren waarop apps gebruik kunnen maken van machine learning in de M1 en de komende tijd zal er steeds meer software komen die dat ook doet.