Skip to main content
  • Nieuws
  • Health Community lanceert paper ‘Taboes doorbreken om de zorg te transformeren’

Health Community lanceert paper ‘Taboes doorbreken om de zorg te transformeren’

  • 08/05/2018

Tijdens de kennissessie van 7 mei stelde Health Community de paper 'Taboes doorbreken om de zorg te transformeren' aan het grote publiek voor. In de paper bespreken we de disfuncties van het huidige zorgsysteem en kijken we vooruit zonder taboes. We formuleren concrete aanbevelingen zodat het ondernemerschap in welzijn en zorg verder kan toenemen en de sociale bescherming evolueert naar een systeem dat beter responsabiliseert én beschermt.

Dat de gezondheidszorg zal en moet transformeren is geeTaboes doorbreken in de zorgn nieuws. We moeten het zorgsysteem ombuigen van subsidie- en volumedrive naar een meerwaarde by design. We moeten de return per euro laten stijgen of de kost per patiënt laten zakken. En ja, we kunnen dat. Met eenzelfde of betere kwaliteit. Zonder te raken aan de toegankelijkheid. En zonder een sociaal bloedbad. Maar om dat toekomstbeeld te bereiken, moeten er taboes sneuvelen.

Als we Vlaanderen en Brussel als absolute wereldtop op de kaart willen zetten in “waar voor ons geld” binnen welzijn en zorg, dan moeten we durven benoemen waar het mis loopt en die disfuncties daadwerkelijk aanpakken. We moeten expliciteren hoe de zorg er zal uitzien binnen twintig jaar en welke taboes moeten sneuvelen.

In hoofdstuk 1 van de paper beschrijven we het ‘burning platform’ van de zorg – waarom het anders moet. Hoofdstuk 2 bespreekt de disfuncties van het huidige zorgsysteem. Daarna, in hoofdstuk 3, kijken we vooruit, zonder taboes, over (1) het betalingsmodel van de zorg en (2) de prikkels t.a.v. de burger.

Download de volledige paper.

Wil je graag je lokale zorgspelers een waardevolle activiteit aanbieden? Dan komt Pieter Van Herck graag ter plaatse de paper toelichten. Neem gerust contact op om te verkennen hoe we kunnen samenwerken! Je kan terecht bij: