Skip to main content
  • Nieuws
  • Health Community Kennissessie ‘Ga je mee op gezondheidsreis met de burger?'

Health Community Kennissessie ‘Ga je mee op gezondheidsreis met de burger?'

  • 17/12/2018

'Vanuit een ondernemingsperspectief meebouwen aan gezondheid.’

Op maandagavond 3 december was Voka Health Community met haar kennissessie te gast op Campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen. Tijdens deze sessie stelden we het rapport “Ga je mee op gezondheidsreis met de burger? Vanuit een ondernemingsperspectief meebouwen aan gezondheid.” van IDEA Consult en Abolins voor. In dit rapport schuiven ze enkele pijlers naar voor, die kunnen zorgen voor een betere governance en een efficiëntere gezondheidszorg. En ze plaatsen hierbij de burger centraal, waarbij de gezondheidsacties en -ingrepen gezien worden vanuit een preventief perspectief om zo gezond mogelijk te blijven.

Uit de analyse van de huidige werking van de gezondheidssector bleek dat er vandaag twee belangrijke fricties zijn die de verdere en efficiëntere verandering tegenhouden: de verouderde governance en het gebrek aan efficiëntie binnen het systeem van gezondheidszorg (o.a. preventie en gepaste zorg). Ook tijdens het debat kwam duidelijk naar voor dat er nog heel wat werk op de planken ligt en rees de vraag: “Hoe kunnen we dit alles nu concretiseren en versnellen?”. Want elke deelnemer onderschreef de “sense of urgency” om de nodige stappen vooruit te zetten.

Het is duidelijk dat heel wat zorgondernemingen niet willen wachten op het initiatief van de overheid, maar vooral ook zelf het voortouw willen nemen. Een sterk participatief proces is hierbij op zijn plaats om dit vorm te geven. De oude tegenstellingen tussen ‘consumer-driven’ en ‘reguliere-traditionele’ zorg vervagen met elkaar aanvullende sterktes tot gevolg. De term ‘sociale zorguitvinder’ is treffend. De snelheid van verandering neemt exponentieel toe en we moeten op die kar springen, zowel binnen het beleid als vooroplopend op dat beleid. Voka zal in 2019 mee het voortouw nemen, met hopelijk zoveel als mogelijk partners, om nieuw zorgondernemerschap (Verantwoorde Zorg Organisatie) bottom-up en top-down te lanceren.

Contactpersoon

Ria Binst

Projectmanager Health Community

IMU - vzw - salesforce
IMU - VZW - multibureau
Proximus
AW_Welt_6stappenplan
AW_Digitalisering
Advertentie Festival van Vlaanderen
IMU - vzw - Bank van Breda
IMU - vzw - Bebat
IMU - vzw - Altez
Streekfonds Oost-Vlaanderen
Van Roey - September
IMU - vzw - Salesforce
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende