Skip to main content
  • Nieuws
  • Health Community Congres: WAT? Working Apart Together!

Health Community Congres: WAT? Working Apart Together!

  • 30/09/2021

Op dinsdag 28 september verzamelden zo'n 200 deelnemers sinds lange tijd weer "fysiek" op eventlocatie Den Berg te Londerzeel voor het jaarlijks congres van onze Health Community. Thema van de dag: "WAT? Working Apart Together! - Samen over werk, welzijn en werkgeluk in het nieuwe normaal.".

Health Community hanteerde opnieuw de formule waarbij krachtige getuigenissen samen kwamen met wetenschap en praktijkervaringen. Zo werd een moeilijk en gevoelig thema als "welzijn op en naast het werk" bespreekbaar, genuanceerd én met erg concrete voorstellen om medewerkers en werkgevers samen naar geluk op het werk te brengen.

Tijdens het congres riep Voka ook expliciet op om van de aanpak van langdurig zieken een prioriteit te maken. Werkgevers hebben een grote rol te spelen in het aanbieden van werkbaar werk. Het is ook belangrijk om een klimaat te creëren waar mentale problemen bespreekbaar worden gemaakt. “In 4 van de 5 gevallen is langdurige afwezigheid gelinkt aan mentale problemen of aan lage rugpijn. Daar moet de prioriteit liggen van werkgevers en preventiediensten. Mentale problemen worden vandaag amper aangekaart op de werkvloer. Dat moet anders. De burn-out pandemie die onze samenleving treft, kunnen we enkel collectief beantwoorden door mentale problemen uit de taboesfeer te halen”, vertelt Hans Maertens.

Het heeft alvast nog wat nagezinderd na dinsdag - zowel bij de deelnemers, partners én pers. De belangrijkste take-away van het congres? Focus op welzijn, wat wél kan en - vooral - samenwerking. Wij kijken uiteraard alvast vooruit naar de volgende stappen, want excellente zorg en welzijn is nooit af!

Download de masterpresentatie.

Meer info over nood aan bijstand als zorgverlener.

Lees het Voka-persbericht naar aanleiding van het congres van Health Community.

Ontdek hier de visie van onze toekomstdenkers.

Fotoverslag

Fotoverslag

Aftermovie Voka Health Community - Congres 2021

Met de steun van:

Partners

Contactpersoon

Ria Binst

Projectmanager Health Community

IMU - vzw - Mediafin TTL
imu - vzw - Recupel