Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • HB Antwerp en Textgain winnen eerste AHA!-awards voor bedrijven

HB Antwerp en Textgain winnen eerste AHA!-awards voor bedrijven

  • 16/03/2022

Tijdens de Antwerp Innovation Night in het Antwerpse Provinciehuis werden vandaag, dinsdag 15 maart, de AHA!-awards 2021 voor de meest innovatieve onderzoekers en bedrijven uitgereikt. Bij de ondernemingen schoten diamantbedrijf HB Antwerp en AI-specialist Textgain de hoofdvogel af.

De Antwerp Innovation Night wil de samenwerkingsverbanden tussen onderzoekers en ondernemers versterken, zodat zij samen het verschil kunnen maken in de Antwerpse innovatieve kennisregio. Deze tweede editie werd georganiseerd door de Universiteit Antwerpen en Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, in samenwerking met Provincie Antwerpen. Blikvangers op het event? De AHA!-awards. Die brengen de creativiteit en de vernieuwende kracht van de regio breder onder de aandacht.

Net zoals bij de eerste editie in 2019 vielen opnieuw gerenommeerde wetenschappers en aanstormend academisch talent in de prijzen. Maar Voka Antwerpen-Waasland zet met twee nieuwe awards ook Antwerpens meest innovatieve onderneming en start-up in de spotlights.

One-to-watch-award

Winnend bedrijf in de categorie One-to-watch is HB Antwerp. Dit jonge diamantbedrijf zet volop in op automatisatie, digitalisering en hyperspecialisatie. Op die manier slaagt het erin een nieuwe, frisse wind te laten waaien door deze zeer traditionele sector.

Margaux Donckier, communicatiedirecteur bij HB Antwerp: 'In de huidige wereld is het cruciaal om te weten waar producten vandaan komen en hoe ze vervaardigd worden. HB Antwerp is disruptief, niet alleen in de manier waarop we onze business organiseren maar vooral omdat we de kijk op diamant willen veranderen. We geloven niet dat een luxeproduct zoals diamant zo goedkoop mogelijk moet worden gemaakt in een of ander lageloonland.'

De twee andere genomineerden van de AHA! One-to-watch waren AlterEdu en The Grain.

AHA! Innovatie-award

De eerste AHA! Innovatie-award gaat naar Textgain; een spin-off van Universiteit Antwerpen, die met een combinatie van taaltechnologie en artificiële intelligentie socialemediaplatformen screent op haatspraak en andere metaboodschappen.
'We meten de temperatuur van het internet over heel Europa. Jammer genoeg is haatspraak een groeimarkt. We moeten dus blijven timmeren aan de weg. Door ons werk ontvangen we trouwens zelf ook weleens haatspraak. Daarom doet het extra veel deugd om deze award te krijgen', aldus CEO Guy De Pauw, die helemaal overdonderd was door deze erkenning.

Textgain haalde het uiteindelijk van Antwerp Euroterminal en van Tresco, die beiden genomineerd waren voor deze Innovatie-award.

Luc Luwel, CEO van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, is tevreden met de keuze van de AHA!-jury: ‘Beide bedrijven belichamen perfect de ambities uit ons Routeplan 2025; ons economisch toekomstplan. Door te investeren in toptechnologie is HB Antwerp erin geslaagd om slijpactiviteit terug te halen naar onze regio. En Textgain brengt onze doelstellingen om samen met de universiteit de brug te slaan van academisch onderzoek naar ondernemerschap bijna woord voor woord in de praktijk. Maar ook de andere genomineerden zijn natuurlijk een voor een straffe namen.’

Winnaars in de categorie Promising en Achieved

Bij de universitaire onderzoekers ging de hoofdprijs in de categorie Promising naar Sarah Lebeer. Zij is onderzoeksprofessor en hoofddocent aan het departement Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. In 2020 startte ze het Isala-project rond women’s health.  
‘Deze AHA!-award is een heel fijne erkenning. Met mijn team van bio-ingenieurs doe ik onderzoek in een heel nieuw domein binnen de biotechnologie. We stonden bijvoorbeeld mee aan de wieg van het Antwerpse biotechbedrijf YUN NV, dat huidproducten met probiotica op de markt brengt.’

Professor Jan Sijbers wint in de categorie Achieved. Sijbers is professor in Medical Imaging aan UAntwerpen: ‘De Universiteit Antwerpen is voor mij het perfecte ecosysteem, niet alleen voor uitdagend onderzoek en hoogstaand onderwijs, maar zeker ook voor het creëren van maatschappelijke meerwaarde uit die onderzoeksinspanningen. Dit geeft zeer veel voldoening.'

Bekijk hier de foto's van de feestelijke avond

Bekijk hier de foto's van de feestelijke avond

Bekijk hier de after movie

Contactpersoon

Pieter Leuridan

Communicatiemanager