De Fietsbus is al enkele jaren een gamechanger in de Antwerps-Wase haven. Het fietsgebruik is er massaal door toegenomen. Nu ontvangt Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland signalen van ongeruste ondernemers over een nakende wijziging van de dienstregeling. Werknemers die de Fietsbus gebruiken, vernamen via hun communicatiekanaal dat die vanaf 1 oktober 2023 niet langer door de Liefkenshoektoltunnel zal rijden. Onaanvaardbaar, voor Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.
Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland is bijzonder verontwaardigd over de beslissing van Port of Antwerp-Bruges om het traject van de Fietsbus in te korten. 'Dit druist in tegen de ontwikkeling om werknemers op een alternatieve manier hun woon-werkverplaatsing te laten doen. De voorbije jaren verdrievoudigde het fietsgebruik door de grote inspanningen van werkgevers, door het inzetten op fietsleaseprogramma’s en fietsvergoedingen', aldus Philippe Heyvaert, secretaris-generaal van Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.
Ondanks de inspanningen van de ondernemingen die daarmee bijdragen bij tot het verminderen van het autogebruik, wordt het de fietser nu veel minder aantrekkelijk gemaakt. Een werknemer die op rechteroever woont en in de Waaslandhaven met de fiets aan de slag gaat, staat voor een onredelijke verplaatsing: eerst wachten op de Fietsbus die hem door de Tijsmanstunnel brengt, dan afstappen en fietsen naar Lillo-Dorp om daar te hopen op tijd te zijn voor DeWaterbus om de Schelde te kruisen en nadien de weg per fiets verder te zetten.
Werknemers die enkel zijn aangewezen op de Scheldekruising boeten bovendien in aan frequentie, omdat DeWaterbus pas om het halfuur vaart. En de capaciteit is beperkt.
'Deze verplaatsing is tijdrovend en niet transparant qua dienstregeling. Hierdoor vrezen ondernemingen dat medewerkers gaan afhaken. Hoe kan het Havenbedrijf haar investeringen in alternatieve mobiliteit terugschroeven op het ogenblik dat die het hardst nodig zijn?', vraagt Philippe Heyvaert zich af. 'In het havengebied worden industriële en logistieke ondernemingen niet bediend met openbaar vervoer. Naast het collectief vervoer dat ondernemingen op eigen kosten organiseren, is de fiets het enige grootschalige alternatief. Het gebruik daarvan wordt nu bemoeilijkt. Onbegrijpelijk als je weet welke grote wegenwerken ons in die omgeving nog te wachten staan.'
Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland is ook ontevreden over de wijze waarop dit gecommuniceerd wordt. 'De regeling zou al ingaan op 1 oktober. Er is geen tijd om je daarop voor te bereiden', aldus nog Philippe Heyvaert. Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland vraagt het Havenbedrijf om de beslissing in te trekken en in overleg met de ondernemingen tot een aanvaardbare dienstregeling te komen. 'Ondernemers willen de files mee bekampen. We verwachten van overheden een gelijkaardige inspanning.’