Skip to main content
  • Nieuws
  • “Hanzestad” Brugge kant zich tegen vrijhandel

“Hanzestad” Brugge kant zich tegen vrijhandel

  • 24/10/2018

Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen betreurt ten zeerste de wereldvreemde beslissing van de Brugse gemeenteraad om een resolutie aan te nemen tegen het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) en het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), oftewel het vrijhandelsakkoord met respectievelijk Canada en de VS.

Deze akkoorden moeten de handel tussen de Europese lidstaten en Canada en de VS boosten door de huidige handelsbelemmeringen weg te nemen. Het CETA-akkoord werd reeds geratificeerd op Belgisch niveau door het Vlaams en Federaal Parlement. Het TTIP-akkoord werd onder het presidentschap van Trump opgeblazen, weliswaar zouden de EU en de VS sinds afgelopen zomer opnieuw aan het praten zijn over het verder elimineren van douanerechten op de handel tussen de EU en de VS.

Belang van Brugse ondernemingen in het gedrang
Ooit was Brugge koploper inzake vrijhandel: bakermat van het Hanzenetwerk, de eerste beurs, de eerste Kamer van Koophandel….   Het Brugse erfgoed straalt nog steeds de mercantiele traditie uit van de handels- en havenstad, het “Venetië van het Noorden”. In plaats van deze traditie te koesteren, keurde de Brugse gemeenteraad gisteren een resolutie goed tegen de vrijhandelsakkoorden TTIP en CETA. Hoewel symbolisch zijn dergelijke anti-vrijhandel statements nefast voor toekomstige vrijhandelsverdragen, niet in het minst het toekomstige verdrag met het Verenigd Koninkrijk, de belangrijkste handelspartner voor de haven van Zeebrugge. Dit statement gaat dan ook volledig in tegen het belang van de Brugse ondernemingen.
 
Beter investeringsklimaat op de helling
Nochtans liggen de opportuniteiten in Canada voor het grijpen. Denk in dit verband aan de gigantische investeringen die de West-Vlaamse ondernemingen Ardo en Kinepolis vorig jaar nog deden in de Canadese markt. Met de overname van VLM Foods kan diepvriesgroenten speler Ardo vanuit Canada, volledig Noord-Amerika aan gunstige voorwaarden beleveren. Kinepolis kocht in Canada Landmark Cinemas op, de op één na grootste cinemagroep van Canada. Dankzij het vrijhandelsakkoord kunnen Europese spelers rekenen op een beter investeringsklimaat.

Ruimte voor internationale groei vrijwaren
Dankzij de voorlopige inwerkingtreding en het gebruik van het preferentieel tariefsysteem kunnen West-Vlaamse ondernemingen nu reeds voordelig exporteren naar Canada. Tijdens de handelsmissie van maart dit jaar, slaagde de Brugse brouwerij de Halve Maan er nog in om haar Brugse Zot en Straffe Hendrik op de Canadese markt te brengen. CEO Xavier Vanneste dankt dit succes aan het CETA verdrag dat de protectionistische wetgeving op alcoholische dranken in Canada kon versoepelen. Het Brugse bedrijf Slabbinck dat priestergewaden maakt kon door de eliminatie van de importheffingen (17%) zijn prijzen drastisch verminderen waardoor ze extra competitief geworden zijn op de Canadese markt en reeds een belangrijke omzetstijging konden optekenen het voorbije jaar.

“Willen we tegen 2025 van West-Vlaanderen de regio met de hoogste graad van ondernemerschap van West-Europa maken dan zijn vrijhandelsakkoorden essentieel om groei en investeringen te vrijwaren,” stelt Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen.

Impact van CETA op export vandaag al merkbaar
In 2017 exporteerde België voor 2,19 miljard euro naar Canada, waarvan 83 % uit Vlaanderen kwam. Sinds de voorlopige inwerkingtreding van het verdrag vorig jaar werd er 23% meer geëxporteerd naar Canada ten opzichte van 2016. Dit toont duidelijk de voordelen van het CETA-verdrag voor onze Europese ondernemingen. De handelsopportuniteiten met de VS zullen mogelijks nog veel groter zijn.

“We hopen dat het nieuwe bestuur, dat belooft van Brugge een ondernemende stad te maken, haar vergissing snel inziet en deze resolutie opnieuw van tafel veegt,” aldus Bert Mons. De argumentatie dat Brugge kiest voor “eerlijke handel”, geeft de indruk dat de 10.000 ondernemers die de stad rijk is, zich niet bekommeren om fair trade en duurzaam ondernemen. Dit is een kaakslag voor het ondernemerschap”, besluit Bert Mons.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag