Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Haarden, vandaag en in de toekomst

  • 12/10/2022

Na een lange dag tot rust komen bij de warme gloed en de dansende vlammen van het vuur, dat is de beste manier om te relaxen. “Hoewel de sector voor uitdagingen staat kijken we hoopvol naar de toekomst. Een haard maakt van een huis immers een echte thuis en dat beseffen we bij De Backer Haarden maar al te goed”, vertelt zaakvoerder Dave Wagemans.

Hoe ziet de toekomst van de (open) haard eruit volgens jou?

Met de energieprijzen die de pan uit swingen, krijgen we steeds vaker vragen over het verbruik van gashaarden en ook de houthaarden zijn enorm terug in trek. De gezelligheid en warmte van een haard in combinatie met nieuwe technologieën zorgen ervoor dat wij ervan overtuigd zijn dat haarden hun plaats in hedendaagse woningen mogen blijven opeisen. Bovendien zijn, op enkele uitzonderingen na, de hedendaagse haarden zeer energiezuinig.

Hoe zie je de gashaarden verder evolueren?

Ik zou gas niet meteen afschrijven. Groen gas gaat immers een belangrijke rol krijgen in de energietransitie naar groenere alternatieven. De nieuwe types gas zoals koolstofarm en hernieuwbaar gas, in de vorm van biomethaan of waterstof zullen het mogelijk maken om gas een centrale rol te geven in het energiesysteem van de toekomst. Ook de technologie van gashaarden blijft niet achter. Met het oog op moderne en toekomstgerichte woningbouw en de stijgende vraag naar duurzame alternatieven worden haarden ontwikkeld waarbij niet ingeboet hoeft te worden op de pure vuurbeleving en de sfeer van een houtvuur. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de ECO-stand waarmee tot 40% minder gas verbruikt kan worden, de haarden op laag vermogen die ideaal zijn voor de goed geïsoleerde BEN- of passief woningen of de gashaarden van Kalfire die klaar zijn voor een toekomst op waterstof.

Krijgen jullie ook veel vraag naar alternatieve oplossingen?

Meer en meer. Voor de bioethanol en elektrische haarden heb je geen schouw, rookkanaal of gasleiding nodig, alleen elektriciteit. Zo kan je bij een bio-ethanol haard toch genieten van echt vuur en ook aan de technologie van de moderne elektrische haarden werd de laatste jaren danig gesleuteld zodat de hedendaagse varianten over een zeer levendig vuurbeeld beschikken. Ideaal voor mensen die niet de mogelijkheid hebben om een gasof houthaard te plaatsen. De e Matrix van Faber bijvoorbeeld creëert vuur uit water en bij de e-Matrix Mood kan je via een app kiezen voor verschillende kleurmogelijkheden en belichtingen zodat je steeds een andere sfeer kan creëren.

Extra aandacht gaat de komende tijd ook naar jullie afdeling natuursteen?

Dat is tot nog toe wat onder de radar gebleven maar in onze eigen steenkapperij bewerken we natuursteen met de grootste zorg zodat je afgewerkte producten van een uitstekende kwaliteit kan verwachten. We hebben de nodige mensen hiervoor in huis en deden recent nog bijkomende investeringen. Naast de afwerking van haarden kunnen wij ook mooie keukenbladen, trappen, badmeubels, vensterbanktabletten, … realiseren, telkens op maat van je interieur. Een uitgebreid aantal mogelijkheden wat betreft kleur, afmetingen en materialen maakt dat je gegarandeerd iets vindt naar jouw persoonlijke smaak.

Expert aan het woord:

Dave Wagemans
Zaakvoerder De Backer Haarden
dave@dbhaarden.be
www.dbhaarden.be
www.zuinigstoken.be

Artikel uit publicatie