Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Grootste loonstijging in 40 jaar.

  • 22/04/2022

In de afgelopen 40 jaar zijn de lonen nooit zo sterk gestegen als nu. Toch houden de vakbonden vandaag op verschillende plaatsen regionale acties. "Wereldvreemd", zegt Voka Mechelen-Kempen. "Als we niets doen, worden de Belgische medewerkers zowat de duurste van Europa. Je hoeft geen econoom te zijn om in te zien dat ons dat pijn zal doen."

"We betreuren dat de vakbonden vandaag actie voeren. De vakbonden zetten op deze manier een heel klassiek beeld neer: werkgevers tegenover werknemers. Sorry, maar dat stadium zijn we echt wel voorbij. Werkgevers en medewerkers zijn één team: een onderhandeling over het loon doe je volgens de afgesproken regels. Die onderhandeling voer je niet op straat", stelt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

"We mogen niet onderschatten hoe hoofdkwartieren van internationale ondernemingen naar deze staking kijken. In geen enkel Europees land zijn de lonen al zo sterk gestegen als in ons land. Het gaat om de grootste stijging in 40 jaar."

20 miljard extra

Voka is vragende partij voor een sociaal en tijdelijk gecorrigeerde indexsprong:  enkel voor de hogere lonen, niet voor wie weinig verdient. "Ga dit debat aan, dat is onze boodschap aan de regering. En doe dat zonder taboes. De laatste vooruitzichten tonen aan dat de loonkosten de komende drie jaar met 13 tot 14 procent kunnen toenemen. Voor alle Belgische bedrijven komt dat neer op een extra factuur van 20 miljard euro. Dit hakt er in als een bijl bij de bedrijven. Daarom: laten we kijken hoe we de inflatie samen onder controle krijgen: vakbonden én werkgevers," zegt Laveren. "Als we dit debat uit de weg gaan, worden de Belgische medewerkers zowat de duurste van Europa. Je hoeft geen econoom te zijn om in te zien dat ons dat pijn zal doen."

Brief aan burgemeesters

Voka heeft gisteren alle 39 burgemeesters in Mechelen en Kempen een brief gestuurd met de vraag om de toegang van bedrijven en bedrijventerreinen vrij te houden. Voor mensen die vandaag wel willen werken. "We respecteren het recht om actie te voeren. Maar er is ook het recht om te werken", stelt Laveren. "De staking van 29 maart vorig jaar heeft de economie in de regio Mechelen-Kempen naar schatting 27 miljoen euro gekost. Zo'n klap kan onze economie op elk moment missen. Vandaag dus ook."

Meer nieuws

Voka: 4 op 10 exportbedrijven ongerust over geopolitieke verschuivingen
Mechelen-Kempen
Nieuws

Voka: 4 op 10 exportbedrijven ongerust over geopolitieke verschuivingen

Vier op de tien van de grootste exportbedrijven in de regio Mechelen-Kempen benoemen de onstabiele geopolitieke situatie als één van de grootste obstakels voor hun export. Dat blijkt uit een enquête van Voka bij 200 grote exporteurs. Een kwart komt uit de regio Mechelen-Kempen. Voor 1 op 6 bedrijven is de export het afgelopen jaar lager uitgevallen dan daarvoor. Voor groei kijken bedrijven in de eerste plaats voorlopig naar landen binnen de EU. Maar ook naar Noord-Amerika en Azië.

Voka, de Waalse ondernemersorganisatie UWE en Global Entrepreneurship Network (GEN) Belgium hebben de inschrijvingen geopend voor start-ups die willen meedingen naar de prestigieuze wereldtitel ondernemen op de Entrepreneurship World Cup (EWC). Via nation
Mechelen-Kempen
Nieuws

Start-ups gezocht die willen strijden om de wereldbeker

Voka, de Waalse ondernemersorganisatie UWE en Global Entrepreneurship Network (GEN) Belgium hebben de inschrijvingen geopend voor start-ups die willen meedingen naar de prestigieuze wereldtitel ondernemen op de Entrepreneurship World Cup (EWC). Via nationale voorrondes zal de Belgische kandidaat worden uitgezocht die ons land mag vertegenwoordigen op de finale later dit jaar in Saoedi-Arabië. Voka, UWE en GEN Belgium roepen pre-starters, start-ups en scale-ups op zich kandidaat te stellen via de website. De Belgische finalist van vorig jaar, het Gentse Sealution, mocht zich bij de beste 25 kandidaten rekenen en heeft aan zijn deelname verschillende internationale contacten, funding- en groeikansen overgehouden.

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager Belangenbehartiging & Woordvoerder