Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Grondige voorbereiding voor familiale opvolgers

Grondige voorbereiding voor familiale opvolgers

  • 28/04/2021

Opvolgers in een familiebedrijf hebben geen simpele taak voor de boeg. Om hen professioneel te ondersteunen, start Voka –KvK Limburg een nieuw traject op: Family Business Leader. Dit in samenwerking met specialisten in de materie zoals advocaat Jozef Lievens.

jozef
       Jozef Lievens

Als medeoprichter van het Instituut voor het Familiebedrijf kent Jozef Lievens de problematiek van familiale opvolging door en door. Al tientallen jaren begeleidt hij ook als advocaat familiebedrijven in ingewikkelde situaties. En hij groeide zelf op in een familiebedrijf. Een meer dan geschikte spreker voor dit traject dus!

Wat is er zo anders aan CEO worden in je familiebedrijf of elders?

“Familiale opvolgers vormen een categorie apart. De overstap gebeurt gewoonlijk maar eenmaal per generatie, dus pakweg om de 30 jaar. Voor alle betrokkenen is het een diepgaand veranderingsproces. De rollen wijzigen. De overdrager verliest de actieve rol en geeft die aan jou. Je mag de impact op de medewerkers, de klanten én je familie niet onderschatten. Iedereen zal je op de proef stellen. Daarom bereid je je best goed voor.”

Wat is het geheim van een goede familiale opvolger?

“Alles begint bij willen en kunnen. Motivatie en inzet zijn van belang. Maar je moet ook over de nodige capaciteiten beschikken om een bedrijf te leiden. Als je een gezond en groeiend bedrijf wil, is dat een heel belangrijke voorwaarde. Besef ook dat dit je kans is om de bedrijfsstrategie waar nodig bij te schaven en de systemen te professionaliseren. Het loont de moeite om de werking grondig  te  bekijken.  In  samenspraak  met de raad van bestuur, bestaande uit externen en familieleden natuurlijk.”

Welke thema’s behandelen jullie tijdens het traject?

“Eerst en vooral kijken we naar je sterktes, zwaktes en werkpunten. Wat helpt je vooruit en wat houdt je tegen? Welke leiderschapskwaliteiten en -stijl heb je? We bespreken ook de toekomstvisie en waarden van de familie. Je wil hun ambitie kennen, weten hoe je efficiënt met hen communiceert en of er een familiecharter nodig is. Opvolging brengt immers vaak wijzigingen aan het governancemodel van het familiebedrijf met zich mee. Het is een erg interactieve opleiding met veel concrete frameworks. Aan het eind van de rit stel je een helder toekomstplan voor je bedrijf op.”

Contactpersoon

Ellen Olislagers

Directeur eigenaars-ondernemers