Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Groen is goed

  • 30/03/2023

Laten we eerst een misverstand uit de wereld helpen. Ondernemers zijn wel groene jongens, sommigen met groene vingers en wie weet, zitten er zelfs nog enkelingen tussen met een hart voor de natuur zowaar. Al is het maar de vraag of het verstandig is om voor dat laatste publiekelijk uit te komen. Toch is er niets mis mee om ‘groen’ te zijn. Kleine kanttekening wel: we hebben het voor alle duidelijkheid NIET over de politiek. Nee, daar hebben we ons al groen en geel aan geërgerd.

Johann Leten


Maar zoals ik daarnet al zei: het is niet erg om ‘groen’ te zijn, integendeel. In spirituele kringen – niet meteen ‘mijne meug’ zou onze Sam Gooris zeggen – staat groen voor het leven, vernieuwing, energie, groei en veiligheid. Stuk voor stuk positieve eigenschappen die we onszelf maar wat graag zouden willen aanmeten. Want wees nu eerlijk: wie wil er niet groeien? Wie wil er niet vernieuwen? Het ondernemerschap is een baken van standvastigheid, de bron van alle welvaart en welzijn in onze maatschappij. Maar net als het water dat door de bron stroomt en zich kronkelend en zoekend een weg baant in onze natuur, proberen ook onze Limburgse ondernemers mee te surfen op de golven van groei en vernieuwing.

Onze bedrijven willen dus ‘groener’ zijn. Ze willen vernieuwen, verduurzamen. Ze willen investeren in duurzame energiebronnen zoals windmolens, zonnepanelen of zonneparken. Maar om te investeren heb je vergunningen nodig, en daar knelt het schoentje. Wachtend op witte rook lopen steeds meer ondernemers een blauwtje op. Ze mogen engelengeduld hebben en alles door een roze bril bekijken, maar het vergunningenbeleid in dit land heeft meer weg van een drempel dan van een hefboom. Inspraak van burgerplatformen of organisaties moet er zijn in een democratie, maar op een bepaald moment moet de redelijkheid terugkeren en moeten de duurzame projecten van onze bedrijven gerealiseerd worden.

"Het vergunningenbeleid in België is eerder een drempel dan een hefboom."

In dat kader zijn we opgelucht dat er – en ik zeg het woord maar één keer – een definitief stikstofakkoord is. Zonder akkoord dreigde namelijk een vergunningenstop. Een hele maatschappij die tot stilstand dreigt te komen. Lijkbleek word ik bij die gedachte. Toekomstige investeringen van onze bedrijven in Limburg hebben namelijk rechtszekerheid nodig, dat is de basis als we willen groeien, willen vernieuwen en onze samenleving in beweging willen brengen. Er is niets mooier dan een gezond evenwicht tussen natuur, landbouw en industrie. Als ik hieraan denk, zie ik groen van jaloezie.

Contactpersoon

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie