Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Groeien in Kosovo

  • 29/10/2019

Onbekend is onbemind. Dat is zeker waar voor Kosovo. Het land biedt nochtans veel opportuniteiten op vlak van ondernemen. Klinkt importeren of exporteren naar Kosovo als onbegonnen werk? Dan stellen wij je graag voor aan Fitor Pajazitaj. Hij is logistiek manager en onze internationale Voka-ambassadeur voor Kosovo.

Nieuwe uitdaging

In tegenstelling tot onze andere ambassadeurs vonden wij Fitor niet. Fitor vond ons. "Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging en kwam uit op de afdeling van de Internationale Voka-ambassadeurs. Ik stelde mezelf voor als potentiele ambassadeur voor Kosovo en voor ik het wist, was het zover," begint Fitor. "Ik heb ondertussen al veel bedrijven geholpen met hun douaneformaliteiten: deels door kennis door te geven, maar ook door mijn contacten in Kosovo voor hen aan te spreken. Ik help bedrijven ook bij het vinden van de juiste lokale handelspartner die hun product kent en kan helpen vermarkten."

Persoonlijk contact

Volgens Fitor is zakendoen in Kosovo vrij simpel: "Zakenmannen zijn correct en verwachten hetzelfde van jou. Daarnaast hechten ze ook veel waarde aan persoonlijk contact. Zowel bij de eerste kennismaking als bij een vergadering praten ze het eerste uur graag over koetjes en kalfjes. Die informele gesprekken bevorderen de persoonlijke band. Over het algemeen hanteren ze dus echt geen harde stijl van zakendoen," aldus Fitor.
Door die nadruk op persoonlijk contact, raadt Fitor ook aan om op voorhand al eens een bezoek te brengen aan het land en firma in kwestie. Persoonlijk contact leggen voor het zakendoen, dat is de gouden regel om te onthouden.

Veel potentieel 

"Veel mensen hebben nog een verkeerd beeld van Kosovo," vertelt Fitor. "Het is er niet veilig, er heerst oorlog, er is geen economische groei. En dat terwijl dat allang niet meer klopt. Kosovo heeft zich de afgelopen jaren echt wel bewezen. In de Ease of doing business index - opgesteld door de Wereldbank - is Kosovo geklommen van de 86ste naar de 44ste plaats. Ze werken hard aan hun imago om buitenlandse investeerders aan te trekken. Anno 2019 worden bijvoorbeeld op maat gemaakte keukens en meubelen geƫxporteerd naar de EU en ver daarbuiten. Ze maken ook schoenen en tassen voor de Italiaanse markt en onderdelen voor Volkswagen en jeansbroeken voor Duitse firma's".

Wat zijn dan de grootste voordelen van Kosovo? "Allereerst is het niet ver. Daarnaast is de euro ook de handelsmunt, wat handeldrijven makkelijker maakt. Er heerst wel een grote werkloosheidsgraad. Maar tegelijk is 70% van de bevolking jonger dan 35 jaar. Al die mensen zijn op zoek naar werk en voor bedrijven betekent dat dat ze veel vacatures kunnen invullen aan een relatief lage arbeidskost."

Fitor's laatste advies? "Durf de stap te zetten. Veel buitenlandse bedrijven zijn je al voor gegaan. Bekijk wat de mogelijkheden zijn en laat je informeren. Je moet geen schrik hebben want je vindt hulp op verschillende plaatsen. Zowel bij organisaties in Belgiƫ als in Europa. En bij mij natuurlijk!" lacht Fitor.

Ontdek alle ambassadeurs op www.voka.be/global-ambassadors