Op 31 januari was het zover. De brexit was een feit. Na maanden – jaren eigenlijk – van discussies en veto’s stapte het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Edgard Geyskens is gedelegeerd bestuurder van Naqi en Internationaal Voka-ambassadeur voor het VK. Hij heeft zelf een vestiging in het Verenigd Koninkrijk en wil de kwestie eens vanuit een ander perspectief bekijken. Hij denkt niet in risico’s, maar in kansen.
De brexit wordt vaak geportretteerd als een doemscenario. Maar Edgard wil dat nuanceren: “Al die negatieve pers strookt niet altijd met de realiteit. Het is niet omdat er één iemand uit de club stapt, dat de club plots in elkaar zal stuiken. Er is altijd al een microsociaal verschil geweest tussen het Verenigd Koninkrijk en het continent, waarom zou een macro-economisch verschil dan niet kunnen?”
Volgens Edgard brengt de brexit nieuwe kansen met zich mee. “De huidige spelregels vervallen, maar er komen er wel nieuwe. Dat zal terug meer economische dynamiek creëren. Zo gaat de pond bijvoorbeeld terug een interessante munt worden om in handel te drijven.”
Akkoord komt er
Dat er enige paniek heerst, begrijpt Edgard wel. “Europa heeft zich de afgelopen jaren heel erg afhankelijk gemaakt van het VK. Zij fungeren al lang als brug tussen de Verenigde Staten en Europa. Ook op het vlak van militaire intelligentie staan ze sterk in hun schoenen en zijn ze een goede partner. Het Britse rijk van vroeger bestaat misschien niet meer, maar dat neemt niet weg dat het VK nog steeds een grote mogendheid is met veel militaire en diplomatieke kracht. Dat ze nu vertrekken, is op die manier wel een verlies.”
Zal het VK ons dan gewoon in de steek laten? “Natuurlijk niet. Dat uiteindelijke akkoord komt er wel. Europa verliest 13% van zijn bruto nationaal product. Er is geen enkel land dat dat onmiddellijk kan opvangen. En het VK mag dan wel een sterke interne markt hebben, ook zij willen internationaal zaken blijven doen. Het is dus in ieders voordeel dat er een compromis komt.”
Vermijd paniekvoetbal
Wat kunnen ondernemers dan nu best doen? “De eerste stap is om niet te panikeren. Wees alert en kijk rond je: hoe reageren je klanten en je netwerk? Stippel dan een positief actieplan uit. Daarvoor moet je je vooral goed informeren. Bijvoorbeeld bij Voka – KvK Limburg. Zelf heb ik als Internationaal Voka-ambassadeur al veel praktische vragen gekregen van ondernemers.”
“De huidige spelregels vervallen, maar er komen er wel nieuwe.”
Edgard wil benadrukken dat het VK niet als duivel behandeld mag worden. “Ze voelden zich niet thuis in de EU en zijn vertrokken. Dat was hun keuze. Nu is het aan ons om het beste te maken van de nieuwe situatie. Dat geldt trouwens ook voor de Britten. Al moet ik zeggen: eigenlijk zijn maar weinig Britse zakenmensen ermee bezig. Een beetje zoals hier dus,” besluit hij.
Hoe kunnen we jou helpen?
- Met een wereldwijd netwerk én expertise op maat ondersteunen en begeleiden wij Limburgse bedrijven met hun internationale ambities. Klik hier voor meer info.
- Of neem rechtstreeks contact op met onze collega Kenneth Stulens.
