Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Grijp dit momentum en smijt u voor West-Vlaanderen

Grijp dit momentum en smijt u voor West-Vlaanderen

  • 20/09/2019

Wanneer u dit leest staan N-VA, CD&V en Open Vld nog met beide voeten in de onderhandelingen over een nieuw Vlaams regeerakkoord. Het ziet er alsmaar meer naar uit dat de symbolische septemberverklaring niet op 23 september, maar pas in oktober zal plaatsvinden.

De boodschap vanuit West-Vlaanderen is duidelijk: geef ons de middelen die nodig zijn om talent aan te trekken en te behouden, om met andere woorden de braindrain om te buigen naar braingain. De West-Vlaamse bedrijven hebben potentieel te over en willen dit ook kunnen blijven waarmaken. Het momentum is nu om deze jarenlange molensteen om onze nek definitief af te werpen en West-Vlaanderen klaar te maken voor de toekomst.

De ‘War for Talent’ komt namelijk extra hard aan in West-Vlaanderen: 60% van de jongeren gaat elders studeren en het gros keert niet terug. Omgekeerd komt nauwelijks één op de vier studenten hoger onderwijs in West-Vlaanderen van buiten de provincie. Een rekensom die zwaar doorweegt op de economie die schreeuwt om (top)talent.

West-Vlaanderen heeft een hecht netwerk van lokaal verankerde, familiale ondernemingen die wendbaar zijn en vooruit durven denken. Dankzij de ondernemers en hun ondernemende medewerkers scoort onze provincie internationaal bijzonder sterk in speerpunten als mechatronica, agrovoeding, materialen en de blauwe economie. Toch moeten we vaststellen dat ondernemingen het moeilijk hebben om op kop te blijven: er zijn te weinig innovatieve spin-offs, vacatures voor hoogopgeleiden raken maar niet ingevuld enz. Dit tekort aan ‘brains’ raakt aan de kern van de West-Vlaamse groei.

“Het tekort aan ‘brains’ raakt aan de kern van de West-Vlaamse groei.”

Bert Mons, Algemeen directeur

We hebben te kampen met een onderaanbod in hoger onderwijs. Amper 1% van de Vlaamse universitaire diploma’s wordt in West-Vlaanderen uitgereikt. En het is echt niet alleen de aantrekkingskracht van de grote studentensteden die speelt. We stelden net voor de zomer de vraag aan meer dan 500 laatstejaarsstudenten secundair. Liefst acht op de tien studenten die naar een universiteit buiten West-Vlaanderen zullen trekken, gaven aan dat ze graag in West-Vlaanderen waren gebleven. Alleen vinden ze bij ons niet de opleiding die ze willen, of kunnen ze hier niet de volledige cyclus volgen. Dat zijn enorme kansen voor instroom van jong talent in onze bedrijven die we laten liggen, want eens ze weg zijn, komen die jongeren nauwelijks naar West-Vlaanderen terug.

We hebben nood aan een ingrijpend plan op maat van West-Vlaanderen. Geef ons gedurende tien jaar de nodige middelen en we zetten de braindrain om in een gezond evenwicht van uitstroom en instroom. Niet zomaar via nieuwe opleidingen in alle mogelijke studiegebieden, maar wel door heel gericht te investeren in relevante basisopleidingen en specifieke opleidingen in lijn met ons economisch weefsel. En natuurlijk moeten we West-Vlaanderen ook voorbereiden op een wereld in verandering door daarbovenop een nieuwe visie te ontwikkelen op de lerende levensloopbaan.

We willen niet naar het verleden of naar anderen kijken en ineens álles opeisen, maar West-Vlaanderen is een cruciale economische motor voor ons land en we claimen wat nodig is om die motor future-proof te maken. Dat betekent nú actie ondernemen.

Dus bij deze een oproep aan de West-Vlaamse onderhandelaars: grijp dit momentum en smijt u voor West-Vlaanderen!

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag