Skip to main content
Map

Goederennomenclatuur

  • 30/03/2022

Bij internationale handel vormen goederencodes een cruciaal element voor de berekening van invoerrechten, de bepaling van de oorsprong van een product en de toepassing van handelspolitieke maatregelen. Goederencodes staan echter niet vermeld op producten of productverpakkingen, zoals barcodes in de winkel. Deze goederencodes moet je op de invoer- of uitvoeraangifte aangeven, zodat de douane weet welke producten jouw zending bevat. Tegelijk kan de douane bepalen hoeveel invoerrechten en -belastingen van toepassing zijn, eventueel aangevuld met niet-financiële maatregelen zoals gezondheidscertificaten of andere vergunningen.

goederennomenclatuur

 

HS-codes: wereldwijde indeling van goederen

De wereldwijde indeling van goederen gebeurt volgens internationaal vastgelegde regels. Elk product wereldwijd heeft een andere HS-code (Harmonized System-code ofwel Geharmoniseerd Systeem-code). Bijna alle landen ter wereld gebruiken dezelfde HS-code voor producten. Zo is de code voor handtassen in leer in alle landen 4201 21. Een lijst met HS-codes vind je op de website van de Werelddouaneorganisatie (WDO – www.wcoomd.org).

Elk land afzonderlijk kan de HS-code van een product uitbreiden met verschillende cijfers. Zo gelden binnen de EU 8-cijferige codes voor goederen die je uitvoert uit de EU. Dat zijn HS-codes aangevuld met 2 cijfers. Bij invoer van goederen in de EU heb je meestal een 10-cijferige code nodig. Dat is een HS-code aangevuld met 4 cijfers. Die codes voor uitvoer en invoer noemen we ook wel goederencodes.

GN-codes: goederencodes bij uitvoer

Bij uitvoer van je product naar een land buiten de EU heb je dus een 8-cijferige goederencode nodig voor de uitvoeraangifte bij de douane. Die 8-cijferige goederencode staat ook bekend als de GN-code. GN betekent Gecombineerde Nomenclatuur. De export van leren handtassen naar Canada levert de GN-code 4202 21 00 op (wat dus de HS-code is, aangevuld met 2 cijfers).

Taric-codes: goederencodes bij invoer

Importeer je goederen uit de VS, China of een ander land buiten de EU? Dan heb je een 10-cijferige goederencode nodig voor jouw invoeraangifte. Die 10-cijferige code noemen we in de EU een Taric-code. Bij invoer is het voor de douane van belang of de leren handtassen handgemaakt of machinaal vervaardigd zijn. De Taric-code bij invoer van handgemaakte leren handtassen is 4202 21 00 10. Voor machinaal gemaakte handtassen is de Taric-code 4202 21 00 90.

Bindende tariefinlichting (BTI)

Het correct indelen van goederen is niet altijd evident en vaak heel technisch. Daarom voorziet de wetgeving in de mogelijkheid om een bindende tariefinlichting (BTI) aan te vragen bij de douaneautoriteiten. Die BTI geeft douaneaangevers een juridische zekerheid over de toe te passen goederencode. Sinds 1 oktober 2019 zijn die aanvragen gedigitaliseerd. Meer info hierover vind je op de website van de Belgische douane. 


Meer weten?

Op de website van de Nationale Bank van België (www.nbb.be, rubriek Buitenlandse handel) vind je een handig overzicht van nuttige websites en zoekmachines om een goederencode van producten te achterhalen.

Wil je jouw basiskennis in douane naar een hoger niveau tillen? 

Schrijf dan snel in op de verschillende opleidingsmodules van de Customs Academy 2022. In dit opleidingstraject van Voka – KvK Limburg passeren diverse douanethema’s – van douanenomenclatuur tot douanewaarde – de revue. Niet te missen!

Programma en inschrijven: klik hier

Contactpersoon

Amber Zentjens

Adviseur internationalisatie

Artikel uit publicatie