Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • GO! Next Level X en Hubo zetten maximaal in op duaal leren

GO! Next Level X en Hubo zetten maximaal in op duaal leren

  • 01/02/2024

De strijd om talent op de arbeidsmarkt woedt in alle hevigheid. 
Duaal leren is een van de oplossingen om technisch talent van op de schoolbanken kennis te laten maken met de werkvloer. Heidi Stippelmans, Coördinator Centrum Duaal Leren bij het Hasseltse GO! Next Level X, en Ilona Heinze, hr-manager bij Hubo Groep Heeren, zien dagelijks in de praktijk hoe een eerste werkervaring jongeren doet openbloeien.

Heidi Stippelmans

“De combinatie werken/leren vraagt een grote maturiteit en inzet van jongeren.”

Duaal leren, het ontwikkelen van vaardigheden op school en op de werkvloer, levert heel wat voordelen op voor zowel leerling, werkgever als onderwijsonderstelling. “Een leerling vult zijn schoolkennis aan met vaardigheden die later in de praktijk onmisbaar zijn”, zegt Heidi. “Ervaring opdoen in een authentieke werkomgeving is de beste voorbereiding voor een latere loopbaan. Op de werkvloer ontstaat een realistisch jobbeeld en daardoor kunnen ze later beter inschatten wat ze écht willen doen.”

Ilona bevestigt: “Momenteel zijn via deze formule zo’n vijftien leerlingen bij ons aan de slag. Samen met Heidi zoeken we voortdurend talentvolle en gemotiveerde jongeren voor verkoop- en logistieke functies in onze winkels. Die aanpak levert een win-winsituatie op voor alle betrokken partijen.”

Gezonde mix van structuur en vrijheid
Via de tewerkstelling van haar leerlingen in bedrijven haalt een onderwijsinstelling heel wat waardevolle (technische) kennis in huis, die bovendien afgetoetst is aan de dagelijkse realiteit. “Leerlingen kunnen aan de slag gaan met modern werkmateriaal en krijgen zo voeling met de praktijk”, geeft Heidi aan. “Dat motiveert hen extra om een diploma of getuigschrift te halen. Binnen onze school stippel ik samen met trajectbegeleiders en praktijkleerkrachten leertrajecten uit die een gezonde mix bieden van structuur en vrijheid. Het begeleiden van kanszoekende jongeren geeft me veel voldoening, omdat we hen stimuleren in het volwassen worden.”

Duaal leren in de praktijk
Ook Ilona en haar Hubo-collega’s zijn erg enthousiast over de inzet van leerlingen via duaal leren. “Sommige jongeren zijn schoolmoe, maar willen wel werken.Voor die jonge leeuwen rollen we graag de rode loper uit. We luisteren naar hun noden, om hen zo richting gewenste Hubo-afdeling – hout, sanitair, elektriciteit … – te gidsen. Onze mentoren hebben een korte communicatielijn met de leerlingen. Die strakke opvolging vinden we cruciaal, omdat dit trajectbegeleiders waardevolle info oplevert om de leerstof af te stemmen op de praktijk.”

Ilona Heinze

"Onze men­toren zetten graag mee hun schouders onder een eerste inspire­rende werk­ervaring van jong talent.”

 

Grote maturiteit en inzet
Over één ding zijn Heidi en Ilona het roerend eens: het concept van duaal leren is veel meer dan een ‘noodoplossing’ voor jongeren die het op school niet goed doen. “De combinatie werken/leren vraagt net een grote maturiteit van een jongere, omdat ze zwaar op de proef worden gesteld in contacten met werkgever en leraren. Als leerling moet je dus sterk in je schoenen staan, ook omdat je moet opboksen tegen hardnekkige vooroordelen over technisch onderwijs en duaal leren.”

Op weg naar vast arbeidscontract
Heidi is tevreden over de beslissing van de Vlaamse regering om duaal leren uit te breiden van de derde naar de tweede graad. “Je zou ervan versteld staan hoe snel een zestienjarige nieuwe vaardigheden en attitudes oppikt op de werkvloer. Hoe vroeger we duaal leren aanbieden, hoe meer ze kunnen groeien in hun maturiteit. Als school kunnen we deze beslissing dus alleen maar toejuichen.”

Ilona besluit: “In onze winkels merken we hoe de combinatie van schoolbank en werkvloer jongeren doet openbloeien. Hoe mooi is het om hen na afstuderen een vast contract te kunnen aanbieden, zodat ze hun talenten kunnen blijven inzetten in een vertrouwde werk­omgeving?” ◀

Contactpersoon

Mohamed Abidar

Adviseur arbeidsmarkt

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie