Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Globachem en Optimum Sorting winnen Limburgse Exportprijs

Globachem en Optimum Sorting winnen Limburgse Exportprijs

  • 02/11/2022

Dit jaar gaat de Limburgse Exportprijs van Voka – KvK Limburg naar een producent van gewasbeschermingsmiddelen en een fabrikant van optische sorteermachines. Bij de grote ondernemingen sleept het Truiense Globachem de prijs in de wacht. In de categorie ‘kleine en middelgrote ondernemingen’ is Optimum Sorting de laureaat. Tijd voor een portret van deze twee winnaars.

Limburgse exportprijs 2022

Al voor de negende keer reikt Voka – KvK Limburg de Limburgse Exportprijs uit. “Via deze onderscheiding belonen we niet alleen Limburgse ondernemingen voor hun exportprestaties, maar willen we ook het potentieel van buitenlandse handel benadrukken. Hoewel de grondstoffen- en energieprijzen de pan uit­swingen en de historisch hoge inflatie bedrijven opzadelt met torenhoge loonkosten, nemen onze exporterende ondernemingen de handschoen op. Op basis van onze uitgereikte certificaten van oorsprong zien we dat in de eerste zes maanden van 2022 bedrijven voor zo’n 623 miljoen euro aan goederen buiten de EU exporteerden”, zegt Cathérine Dreesen, directeur innovatie & internationalisering van Voka – KvK Limburg.

“Bij kleine bedrijven in onze provincie blijft de export boomen, al zien we dat de groei wordt gedrukt door marktomstandigheden, zoals onder meer de toevoer van grondstoffen. Het belang van export valt echter niet te onderschatten. Exporterende bedrijven verhogen hun verkooppotentieel, omdat ze minder afhankelijk zijn van de verkoop binnen de lokale markt die vaak al verzadigd is. De OESO becijferde ook dat bij 10 procent meer export de arbeidsproductiviteit met 2 procent stijgt.”

Duurzame gewasbescherming
Het Limburgse Globachem heeft die boodschap goed begrepen. Het in 2000 opgerichte bedrijf uit Sint-Truiden is actief in de ontwikkeling, registratie en vermarkting van hoogkwalitatieve beschermingsmiddelen voor land- en tuinbouwgewassen. In een uitdagende sector slaagt Globachem erin oog te hebben voor duurzaamheid, internationale relaties en innovatie.

Door een breed gamma van gewasbeschermingsmiddelen helpt het bedrijf telers gewassen gezond te houden en zo hun productie te optimaliseren, met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Deze strategie legde de onderneming geen windeieren. Zo steeg de exportomzet van 92 naar 94 procent. Het bedrijf is intussen actief in maar liefst 57 landen, en wil de komende jaren extra landen verkennen. Bijna 20 procent van de export is bestemd voor landen buiten de EU, maar net hier ligt voor hen 80 procent van het groeipotentieel. Binnen vijf jaar heeft de Truiense onderneming de ambities om de omzet van 2021 (220 miljoen euro) te verdubbelen.

Hoe wil het 120-koppige team van Globachem het verschil maken? Via een sterke toekomstgerichte missie om de groeiende wereldbevolking te voorzien van voldoende veilig voedsel en bio-gebaseerde grondstoffen. En ook door te focussen op zowel sleutelteelten, nichemarkten en unieke innovaties. Door deze aanpak is de onderneming een voorbeeld van sterk waardeketenmanagement en innovatie, met ruime inspraak voor de medewerkers. Volgens de jury is Globachem dan ook de terechte laureaat van de Limburgse Exportprijs in de categorie ‘grote ondernemingen’.

Sorteren met hoofdletter ‘S’
In de categorie ‘kleine en middelgrote ondernemingen’ gaat de Limburgse Exportprijs richting Hasselt. Het in Kuringen gevestigde Optimum Sorting is gespecialiseerd in de ontwikkeling, bouw en installatie van optische sorteermachines. De kmo levert maatwerkoplossingen aan internationale klanten die hoofdzakelijk actief zijn in de levensmiddelenindustrie. Verspreid over vijf locaties wereldwijd zijn 85 medewerkers aan de slag.

Optimum Sorting focust 100 procent op export en is actief in 40 landen. 80 procent van de producten is bestemd voor landen buiten de EU. Sinds de oprichting in 2017 kan het bedrijf een sterk track record voorleggen, met een explosieve groei en een wereldwijde impact. Door een hybride aanpak van strategische investeringen in het buitenland, een gedegen marktonderzoek en vlotte samenwerking met lokale agenten wil Optimum Sorting op het vlak van service, technologie én klantcontact zo innovatief mogelijk blijven.

In het kader hiervan zet het bedrijf recyclagetoepassingen hoog op de agenda. Daarnaast investeert de directie ook volop in onderzoek & ontwikkeling én risico­spreiding.

Met een geconsolideerde omzetverwachting van 24 miljoen euro in 2022, waarvan 7 miljoen euro in 2021, kan Optimum Sorting mooie financiële cijfers voorleggen. Met de ambitie om tegen 2026 de omzet te verdubbelen en het personeelsbestand uit te breiden naar 155 medewerkers, waarvan 100 in Vlaanderen, is deze Limburgse exporteur klaar om toekomstige uitdagingen aan te gaan.

Knappe laureaten
“Met Globachem en Optimum Sorting hebben we twee mooie winnaars van onze Limburgse Exportprijs. Ze hebben allebei een onderbouwd exportbeleid en groeiplan, gestuurd vanuit de noden van de wereldmarkt, nu en in de toekomst. In het licht van verschillende tendensen in de wereld bewijzen deze ondernemingen dat de combinatie van export, duurzaam ondernemen en jezelf continu in vraag stellen tot grote successen kan leiden”, aldus Cathérine Dreesen. 

 

Lees meer over de Limburgse Exportprijs van Voka – KvK Limburg

https://www.voka.be/vokawards/export-award

Contactpersoon

Cathérine Dreesen

Directeur internationalisatie & innovatie

Artikel uit publicatie