Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Gilles Vanden Burre (Ecolo) sorteert afval bij Suez

Gilles Vanden Burre (Ecolo) sorteert afval bij Suez

  • 06/10/2021

Op de grens tussen Vilvoorde en Brussel ligt het afvalverwerkingscentrum van Suez. Tientallen vrachtwagens met afval van intercommunales en ondernemingen rijden er af en aan. Ecolo-parlementslid Gilles Vanden Burre ontdekt tijdens zijn stage dat België aan de Europese top staat op het vlak van afvalverwerking.

Het eerste wat opvalt bij het bezoek aan de afvalverwerkingscentrale is de sterke geur. Wie hier al langer werkt, is eraan gewend. Werkmannen in grote kranen en bulldozers sorteren het afval per soort en maken afzonderlijke afvalbergen. Het is de bedoeling om de afvalstromen zo zuiver mogelijk te sorteren. Op die manier is hergebruik mogelijk.

Gilles Vanden Burre is duidelijk op de hoogte van het reilen en zeilen in de recyclagewereld. Elke ton gerecycleerd afval, vermijdt de productie van nieuwe spullen op basis van nieuwe grondstoffen. Zo worden ook vele duizenden tonnen CO2 uitgespaard. Vanden Burre deelt zijn visie op economische groei: die moet mogelijk blijven, maar moet loskomen van een stijgende CO2-uitstoot. “Een economische groei gecombineerd met een daling van de uitstoot, daar teken ik voor”.

Inzetten op recyclage, betekent ook inzetten op werkgelegenheid. Bij Suez België werken meer dan 1800 mensen.

Eind dit jaar worden de activiteiten van Suez in België overgenomen door de Franse sectorgenoot Veolia.

AW_Welt_6stappenplan
Advertentie VanRoey- nov
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Proximus
AW_Digitalisering