Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Gheys Transport neemt de afslag naar inclusie

Gheys Transport neemt de afslag naar inclusie

  • 14/03/2024

Diversiteit en inclusie zijn veel meer dan alleen buzz words; ze vormen de essentiële fundamenten van een bloeiende bedrijfscultuur. Want in een tijd waarin diversiteit en inclusie steeds prominenter worden in bedrijfsculturen, zijn er ondernemingen die deze waarden niet alleen omarmen, maar ook actief integreren in hun dagelijkse werking. Een treffend voorbeeld hiervan is Gheys Transport, waar Ilse Beysen en Mieke Smeets samen met hun HR-collega’s een cruciale rol spelen in het bevorderen van inclusie binnen het bedrijf. 

Ilse is reeds vier jaar werkzaam bij Gheys Transport en verantwoordelijk voor opleidingen en coaching van zowel arbeiders als bedienden. Haar collega Mieke, die al vijf jaar in dienst is, heeft een vergelijkbare rol maar focust zich specifiek op de vrachtwagenchauffeurs. Samen hebben ze het uitgebreid over wat inclusie betekent voor hen, de stappen die ze hebben genomen om dit te bevorderen op de werkvloer, en waarom het zo essentieel is voor elke onderneming. 

Nood aan inclusie

Het bewustzijn van inclusie op de werkvloer is ontstaan doordat het voor deze logistieke partner een uitdaging bleef om passende kandidaten te vinden voor bepaalde functies, vooral vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. "We moesten onze blik verbreden, weg van het traditionele 'juiste' profiel," verklaart Mieke. "Initiatieven zoals Welt boden ons onder andere de mogelijkheid om nog helderder te zien welke kansen er liggen op het gebied van inclusie," voegt ze eraan toe.

foto &tekst

"Gheys heeft altijd gestreefd naar het plaatsen van de juiste persoon op de juiste plaats, ongeacht achtergrond. Bovendien hebben ze consequent kansen geboden voor persoonlijke groei. “Zo had ik zelf bijvoorbeeld geen achtergrond in HR, maar toch heb ik mijn passie kunnen ontdekken binnen Gheys." Vertelt Ilse vol lof. "Dit geldt voor al onze medewerkers. Als ze niet de juiste opleiding hebben, bieden we die aan zodat ze kunnen werken in een functie waar ze echt gelukkig van worden."

Inclusie als fundamentele waarde

Voor Mieke en Ilse is inclusie meer dan alleen maar een beleidslijn; het is een wezenlijke erkenning van de waarde van elk individu, ongeacht hun achtergrond. "We zetten in op de persoon zelf," legt Ilse uit, "iedereen verdient kansen, ongeacht geslacht, taal of nationaliteit." Mieke voegt toe: "Als we merken dat een kandidaat beter past binnen een ander team, dan kijken we naar waar ze het beste tot hun recht komen. Een win-win voor iedereen."

Om inclusie op de werkvloer te bevorderen, heeft Gheys Transport concrete maatregelen genomen. Naast het verstrekken van jobcoaching aan nieuwe en huidige medewerkers, bieden ze ook in-house taalcursussen aan voor anderstalige medewerkers. Ilse verduidelijkt: "We investeren in Nederlandse taalcoaching, niet alleen om de communicatie op de werkvloer te verbeteren, maar ook om integratie in de maatschappij te bevorderen." Met trots voegt Mieke toe: "Zo hebben we bijvoorbeeld een Portugese medewerker ondersteund bij het vinden van een woning, waardoor hij zich kon integreren in de samenleving en zijn gezin naar België kon laten komen."

Feedback als drijvende kracht  

Ilse benadrukt het belang van een cultuur zonder hiërarchie, waar alle medewerkers worden aangemoedigd om hun stem te laten horen. "We coachen mensen in verschillende functies," zegt ze. "Wanneer medewerkers vanuit hun huidige rol bijvoorbeeld doorgroeien naar leidinggevende posities, geven ze vaak zelf al aan dat ze nood hebben aan extra opleiding en ondersteuning”, voegt Mieke toe. “Zo kunnen we voor eenieder een opleiding op maat aanbieden en niet ervan uitgaan dat een standaard leiderschapsopleiding geschikt is voor iedereen”.  

"Feedback is van essentieel belang voor Gheys”, voegt Ilse toe. “We gaan proactief naar de afdelingen om te luisteren naar de behoeften van onze medewerkers. Daarnaast vragen we altijd naar hun ambities en groeidoelen. Op basis hiervan kijken we welke opleidingen het meest geschikt zijn om hun groeitraject te stimuleren."

Bij Gheys Transport zetten we ons in om onze medewerkers niet alleen tevreden te stellen, maar om hen daadwerkelijk gelukkig te maken. We geloven dat investeren in het welzijn van onze medewerkers leidt tot positieve bedrijfsresultaten

Ilse & Mieke, Gheys Transport

Een voortdurend proces

Een verandering op het gebied van HR  vergt tijd en toewijding. "In het begin was er enige weerstand van enkele bestaande medewerkers, die ervan uitgingen dat de transportsector voornamelijk een 'mannenwereld' was en dat uitsluitend Nederlands gesproken moest worden," legt Ilse uit. "Maar door actief het gesprek aan te gaan, beseften ze al snel dat er eigenlijk geen geldige reden was om vast te houden aan hun oorspronkelijke opvattingen." Daarnaast is de krapte op de arbeidsmarkt een katalysator voor Gheys om inclusie verder in te bedden: "Het heeft ons geholpen om de weerstand weg te nemen want er is gewoonweg een steeds groeiende vraag naar een diverse groep medewerkers op de werkvloer die elkaar aanvullen," voegt Mieke toe.

Hoewel er de afgelopen periode al veel vooruitgang is geboekt, erkennen Mieke en Ilse dat er altijd ruimte is voor verbetering. "Dit jaar richten we ons op het verbeteren van de veiligheidscultuur binnen het bedrijf," zegt Mieke. "We moeten blijven luisteren naar onze medewerkers en gefaseerd te werk gaan om aan hun behoeften tegemoet te komen."

Van tevreden naar gelukkig

Voor Mieke en Ilse is een inclusieve werkvloer niet alleen een morele verplichting, maar ook een slimme bedrijfsstrategie. "Het verschil tussen een tevreden en een gelukkig persoon is enorm," legt Mieke uit. "Een gelukkige medewerker draagt bij aan betere bedrijfsresultaten. Ik geloof oprecht dat het hebben van zoveel mogelijk gelukkige medewerkers uiteindelijk het succes van Gheys zal bevorderen."

"Onze toenemende inclusiviteit heeft geleid tot een bredere kijk op de werkvloer," voegt Ilse toe. "Door voortdurend te streven naar een inclusieve werkomgeving, merken we dat onze medewerkers nu een ruimere en inclusievere kijk hebben, zowel binnen als buiten hun functie. Voor ons is dit een fantastisch resultaat, de cirkel is rond."

Samen bouwen aan inclusieve werkvloeren

Ontdek Welt!

Logo ESF

Contactpersoon

Eugenia Cuyt

Projectmanager Arbeidsmarkt

Samen bouwen aan inclusieve werkvloeren

Maak vandaag nog het verschil voor jouw onderneming

Ontdek Welt
AW_Welt_6stappenplan
imu - vzw - Uzbrussel
imu - vzw - Altez
Proximus