Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Geslaagde matchmaking bij Voka Welt-deelnemer door Voka en Jobroad

Geslaagde matchmaking bij Voka Welt-deelnemer door Voka en Jobroad

  • 11/10/2021

Recent proefde Jodima, een belangrijke Europese speler voor chemische vloeistoffen, van enkele heel concrete voordelen in het Voka Welt-traject. Via het project ‘wendbare loopbanen voor elk talent!’ bracht Voka de onderneming uit Kampenhout in contact met partner JobRoad ivzw. Met als resultaat een geslaagde matchmakingactie waardoor vandaag een viertal asielzoekers enkele openstaande vacatures invullen. Zo wordt de druk van de nijpende schaarste aan arbeidskrachten in de regio meteen wat verminderd.

De manier van werken via het Welt-partnership met Voka en JobRoad is heel efficiënt en tijdbesparend.

Chantal Moerkerke, HR Manager Jodima

Jodima, de producent van chemische vloeistoffen als reinigingsmiddelen en alcoholgels, is al jaren lid van Voka. Na webinars met Voka-medewerkers Lisa Hulsmans en Steve van Horebeke besefte de HR manager van de firma, Chantal Moerkerke, dat Jodima best nog wat meer hulp kon gebruiken om het personeelsbeleid te upgraden en aan te sluiten bij het voorgestelde Welt-project. “Lisa en Steve van Voka kwamen hier langs voor een verkenning in onze productieafdeling. In ons gesprek legden we onze moeilijkheden om bepaalde jobs te kunnen invullen op tafel. Die moeilijkheden rond de profielen die we zoeken, zijn enerzijds veroorzaakt door de algemene krapte op de arbeidsmarkt. Maar ook de taalbarrière speelt een rol. In drukke perioden hebben we hier natuurlijk meerdere tijdelijke medewerkers nodig. Daarvoor doen we beroep op enkele interimkantoren in de streek.”, verduidelijkt Chantal Moerkerke.

Omgaan met een heftruck schenkt me trots. Fijn dat ik deze droom hier bij Jodima kan waarmaken. Hier varieert men ook mijn planning zodat ik kennis kan maken met de verschillende lijnen en machines in de hele productie.

Maereg Negasi Welu, productiemedewerker Jodima

Het actieplan met Voka en JobRoad ivzw

Tijdens de ontmoeting stelden Lisa en Steve een actieplan voor, waarbij ook Jobroad ivzw, de partner van Voka Welt ingeschakeld werd. Via een Teams-meeting overlegde de HR manager van Jodima nadien met Lisa en Nathalie Galland, projectmanager bij JobRoad, over de manier waarop de ivzw kon helpen op deze zoektocht. Even later kwamen Nathalie Galland en haar collega Mounia Bouazizi van JobRoad een kijkje nemen op de site van Jodima. Tijdens een online meeting met diverse partners van het JobRoad-netwerk achteraf stelde Chantal Moerkerke de werking bij Jodima voor.

“Hierin kwam duidelijk aan bod wie we zijn, wat we doen en hoe we verder willen groeien met de huidige en met toekomstige medewerkers. Voor die laatste categorie bereiden we een korte stage voor waarop een job op uitzendbasis kan volgen. De voorwaarden zijn dezelfde als die van de vaste medewerkers en collega-uitzendkrachten. Belangrijk is dat finaal één vast contract in de koker zit. De andere tijdelijke medewerkers genieten een mooie werkervaring en op het einde van het parcours een degelijke referentie. Nadien onderwierp het JobRoad-team een aantal kandidaten, voorgesteld door de partners, aan een diepgaander sollicitatiegesprek. Zo bleven zes kandidaten over voor een gesprek en rondleiding bij Jodima. Dadelijk sprongen er enkele kandidaten bovenuit. Ik kan getuigen dat deze manier van werken heel efficiënt en tijdbesparend is.”

Dankzij de samenwerking met JobRoad hebben drie bewoners van ons opvangcentrum snel een plaats gevonden op de arbeidsmarkt. JobRoad is the future!

Faysal Marchouch, Fedasil-begeleider Zaventem

Concrete resultaten en het vervolgtraject

Twee van de kandidaten uit de JobRoad-selectie zijn ondertussen bij Jodima aan de slag. Maereg en Landry van het opvangcentrum in Zaventem krijgen een opleiding aan de productielijnen. Twee weken later komen er nog twee andere kandidaten bij om de productie vlotter te laten verlopen. Een teamsupervisor en de productiemanager volgen hen van dichtbij op en sturen indien nodig een en ander bij. Eerstdaags komt JobRoad langs voor een tussentijdse evaluatie. Inclusie en diversiteit zijn bij Jodima op de werkvloer niet meer weg te denken.

HR Manager Chantal Moerkerke: “Ons bedrijf ligt in Vlaams-Brabant en heeft een gevarieerd, multicultureel personeelsbestand. De meeste opleidingen verlopen intern, zeg maar on-the-job. Diverse vaste medewerkers krijgen hier bijvoorbeeld taal- en jobbegeleiding. We stimuleren hen om niet ter plaatse te blijven trappelen, maar om - door constant te leren - naar een hoger niveau te klimmen. Een goede basiskennis van het Nederlands is nu eenmaal erg belangrijk om instructies te begrijpen en zo nauwkeurig, kwalitatief werk af te leveren.” Door de samenwerking tussen Jodima, Voka en het JobRoad-netwerk is het idee ‘wendbare loopbanen voor elk talent’ (Welt) op korte tijd ingeburgerd.
 

Meer weten over Welt?

Info
imu - vzw - Altez
Proximus