Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Gentse techsector in gevaar door fiscale hervorming van de auteursrechten

Gentse techsector in gevaar door fiscale hervorming van de auteursrechten

  • 08/11/2022

De federale regering heeft met haar plannen om het bestaande fiscaal stelsel van de auteursrechten sterk in te krimpen kwaad bloed gezet bij de technologiesector. Gezien het belang van de Gentse omgeving in de Vlaamse technologische scale-up wereld, is Voka Oost-Vlaanderen dan ook erg ongerust over de plannen van de federale regering.

jan geers quote

“We vragen de federale regering om de belangen van de techbedrijven niet uit het oog te verliezen”, zegt Jan Geers, directeur belangenbehartiging bij Voka Oost-Vlaanderen. “De bestaande regeling is zonder twijfel een element in de federale fiscale koterij. Maar het is er wel één met een heel duidelijk en tastbaar economisch voordeel. Het stelt onze tech- en softwarebedrijven in staat om te concurreren met Amerikaanse of andere internationale hubs in de strijd om schaars talent. Noem het eerder een orangerie in plaats van een koterij”. 

Hervorming broodnodig, maar speerpunteconomie dreigt dakloos te worden

Er bestaan een pak uitzonderingsmaatregelen in onze fiscaliteit en sommige kunnen zeker  heroverwogen worden. Echter, deelaspecten afschaffen zonder tegelijk aan de grondoorzaak -de torenhoge loonlast- te werken, is gevaarlijk. “Als je de orangerie afbreekt zonder aan het huis te werken dan is het gevolg dat iedereen die in zo’n ‘bijgebouw’ huist, plots geen dak boven het hoofd heeft. De toekomst en een speerpunt van onze Vlaamse economie op die manier dakloos maken, dat kan de bedoeling niet zijn,” zegt Jan Geers.

Ambities kunnen worden opgeborgen bij deze beslissing

Om het schaarse talent in onze regio te houden, moeten techbedrijven concurreren op een wereldwijde arbeidsmarkt. Een gedeelte van de verloning fiscaal vriendelijk kunnen doorvoeren is daarin een enorme troef. Bedrijven gebruiken die regel trouwens helemaal in regel met de wet en met goedkeuring van de fiscale controleorganen. Ambities om technologiehoofdstad of de Europese leider in Onderzoek en Ontwikkeling te worden, komen met dergelijke plannen heel snel in het gedrang. Terwijl iedereen het erover eens is dat we met de Vlaamse economie die kant op moeten. 

“We zijn ongelooflijk sterk gegroeid in de technologiesector de voorbije jaren, met groeibedrijven die de wereldmarkt bestormen,” zegt Jan Geers. “We moeten die economische tak beschermen, drempels wegnemen en verder stimuleren. Zeker in het huidige klimaat van ontsporende loonkosten en toenemende moeilijkheden voor starters en groeibedrijven om externe financiering aan te trekken.”
 

Werknemers rechtstreeks getroffen

“Zowel de werkgever als de werknemer wordt hier rechtstreeks getroffen”, getuigt Alexander Hoogewijs, voorzitter van Jong Voka Oost-Vlaanderen en CEO van SiteManager. “Alle werknemers die hun loon gedeeltelijk via auteursrechten bekomen zullen dit rechtstreeks voelen in hun portefeuille. De werkgevers kunnen dit morgen nergens gaan compenseren in het brutoloon. Zéker als je weet dat er in januari al een automatische indexatie van 11% wordt toegekend. Deze maatregel betekent een duidelijk en rechtstreeks koopkrachtverlies voor hen. Onbegrijpelijk, nu alle politieke partijen net pleiten voor meer koopkracht.”

Alexander Hoogewijs
Alexander Hoogewijs, voorzitter van Jong Voka Oost-Vlaanderen en CEO van SiteManager


 

Heb je vragen of opmerkingen over dit persbericht? Laat het ons weten.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Op de hoogte blijven van onze acties rond belangenbehartiging uit onze regio?

Meld je aan of maak een account om dit aan te passen.

Contactpersoon

Julie Van der Gucht

Belangenbehartiging - Ledenrelaties

Samen ondernemen, samen groeien

Waar lig jij wakker van? Hoe kan Voka jou verder ondersteunen en een gunstiger bedrijfsklimaat scheppen?

Laat het ons weten.