Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Gentse praktijktesten rond discriminatie slaan bal mis: bedrijven ontvangen geschikte kandidaten met open armen

Gentse praktijktesten rond discriminatie slaan bal mis: bedrijven ontvangen geschikte kandidaten met open armen

  • 30/06/2021

De Stad Gent publiceerde vandaag de resultaten van het onderzoek naar discriminatie bij Gentse ondernemingen. Met een regulerend kader en praktijktesten wil het stadsbestuur ontoelaatbare discriminatie op de arbeidsmarkt zichtbaar maken. Het stemt Voka tevreden dat er bij de voornaamste sectoren (industrie en diensten) geen discriminatie werd vastgesteld. Het is anderzijds verontrustend dat de Stad Gent de resultaten doelbewust uitvergroot en de Gentse economie in een negatief daglicht stelt.

De Stad Gent claimt dat kandidaten met een discriminatiegrond (leeftijd, herkomst, genderidentiteit en gezondheidstoestand) 21% minder vaak worden uitgenodigd voor een jobgesprek dan kandidaten zonder deze eigenschap. Het valt onmiddellijk op dat de resultaten doelbewust worden uitvergroot. In werkelijkheid is het verschil tussen beide doelgroepen minder dan 5 procentpunten. Het is ook verwonderlijk dat de bewezen non-discriminatie niet in de verf wordt gezet. Zo wordt het feit dat genderdiscriminatie afwezig blijkt, net zoals bij kandidaten met een kankerverleden, niet vermeld.

Het stemt Voka tevreden dat er in de sectoren die de grootste tewerkstelling vertegenwoordigen (industrie en diensten) een zwakke tot geen statistisch significante discriminatie kan worden vastgesteld. 

Schaarste aan kandidaten en tegelijk discrimineren? Neen, bedankt

Dit is op zich geen verrassend resultaat. Oost-Vlaanderen kent vandaag het laagste aantal werkzoekenden sinds 2008. Tegelijk stijgt het aantal vacatures opnieuw tot het niveau van vóór de Covid-crisis. Lees: veel jobs, weinig kandidaten. Bedrijven moeten vandaag alles uit de kast halen om mensen te vinden; ze omarmen de sollicitanten.

“Bedrijven die zouden discrimineren duwen zichzelf gewoonweg uit de markt”, stelt Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van Voka Oost-Vlaanderen. “Bedrijven die in een krappe arbeidsmarkt – zoals de onze – op irrelevante criteria discrimineren, snijden zichzelf in het vlees. Het niét aanwerven van een competente medewerker omwille van zijn of haar migratieachtergrond, leeftijd of genderidentiteit zorgt er enkel voor dat je snel door de concurrentie wordt voorbij gehold.”

In een zoektocht naar enkelingen viseert het stadsbestuur alle ondernemingen

Door te kiezen voor praktijktesten hangt het stadsbestuur van Gent een negatief beeld op over de volledige populatie van Gentse bedrijven. Het volledige Gentse ecosysteem wordt geviseerd in een zoektocht naar enkelingen. En dat is jammer. 

“Dat ondernemingen zich nu het hoofd moeten breken of een sollicitatie echt of nep is, is hemeltergend”, stelt Moerman. “Het doet denken aan bedenkelijke phishing-praktijken, met als resultaat dat het wantrouwen stijgt en de arbeidsmarkt ontwricht wordt. In ons land is de regelgeving voor bedrijven nu al loodzwaar en één van de belangrijkste oorzaken waarom er in Vlaanderen minder ondernemers zijn dan in vergelijkbare regio’s. Toch hebben beleidsvoerders en administraties de neiging om nog meer regels en processen toe te voegen. Laat ons dit een halt toeroepen, want dit is nefast voor ons ondernemingsklimaat.”

Daarnaast hebben deze praktijktesten nog een ander pervers effect. De (onterechte) vrees om gediscrimineerd te worden, is op vandaag reeds een drempel voor inactieven om zich op de arbeidsmarkt te begeven. Door dergelijke negatieve berichtgeving wordt deze foutieve perceptie alleen maar gevoed en demotiveert mensen net om op zoek te gaan naar een job.

“Het benadrukken van deze marginale discriminatie lijkt eerder een megafoon die kansengroepen zal weerhouden om te solliciteren”, besluit Moerman. “Terwijl we iedereen op de arbeidsmarkt nodig hebben. Daarom deze oproep aan werkzoekenden van elke achtergrond: laat u niet beïnvloeden door deze slecht-nieuwsshow van de stad. De Gentse werkgevers verwelkomen u met open armen.”

Zo gaat het wel: in vertrouwen werken aan diversiteit

De aanpak en bevindingen van het onderzoek naar mogelijke discriminatie van de stad Gent staat in schril contrast met de praktijk van elke dag. De realiteit is dat bedrijven inzetten op diversiteit en inclusie. Ook bedrijvenorganisaties zoals Voka zetten concrete programma’s op om bedrijven te ondersteunen in hun zoektocht naar talent. De voorbije jaren heeft Voka Oost-Vlaanderen via het WELT-programma 200 bedrijven daadwerkelijk kunnen helpen bij het invullen van vacatures via het concept werkplekleren. Zo werden 1.450 Oost-Vlaamse werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een job begeleid. De komende 2 jaar schakelen we een versnelling hoger en willen we meer dan 1.200 bedrijven inspireren en begeleiden om divers talent aan te trekken en duurzame loopbanen te creëren aan de hand van een inclusief HR-beleid.

Contactpersoon

Arne Oosthuyse

Manager Opleidingen - Manager Arbeidsmarkt & Onderwijs