Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Gentse Bryo's lanceren non-alcoholisch aperitief waar je slimmer van wordt

Gentse Bryo's lanceren non-alcoholisch aperitief waar je slimmer van wordt

  • 26/01/2024

Boezemvrienden Milan (26) en Simon (26) leerden elkaar kennen tijdens hun studie als bio-ingenieur in Gent. In de les ontdekten ze de brouwtechnologie achter geliefde, gefermenteerde dranken zoals bier en wijn. Na de les leerden ze, zoals elke typische student, hoe je deze het beste kunt genieten. Tijdens de overgang van student naar professional kwam er voor alcohol echter veel minder plaats in hun leven, maar als niet-alcoholdrinker op restaurant wordt je vaak ‘verbannen’ naar de mocktails, zoete frisdranken en sapjes. Daar brengen ze met SOBR graag verandering in.

Founding team SOBR v.l.n.r.: Milan Van Nuffel en Simon Martens

Uniek fermentatieproces zorgt voor een volwassen smaak

“De bestaande non-alcoholische dranken zijn vaak te zoet, en missen het karakter en de complexiteit van gefermenteerde alcoholische dranken zoals wijn en bier”, zegt Milan. “Dat is geen verrassing: fermentatie zorgt voor een rijk spectrum aan verschillende smaakcomponenten, iets wat een (niet-gefermenteerde) non-alcoholische drank simpelweg niet kan evenaren. Toen we met mensen in onze omgeving gingen praten, merkten we dat we niet de enige waren die op hun dorst bleven zitten met het huidige non-alcoholische aanbod.” Geprikkeld door deze ontdekking ging het kriebelen bij de jonge ingenieurs om zelf met een oplossing te komen. “Wat als we nu onze bio-ingenieurskennis zouden gebruiken om een innovatief fermentatieproces te ontwikkelen? Zonder alcohol en laag in suiker, maar wel met die karaktervolle, gelaagde smaak waar mensen zo van houden”, zegt Simon. “We wisten dat het niet eenvoudig ging worden aangezien er nog relatief weinig kennis bestaat over non-alcoholische fermentatie. Toch gingen we de uitdaging aan: nog geen week later hadden we onze oude cursussen van onder het stof gehaald en stond ons huis vol met verschillende experimentele brouwsels. SOBR was geboren.”

Niet veel later haalden ze een innovatiesubsidie op bij VLAIO en deden ze beroep op het advies van UGent en UAntwerpen om hun non-alcoholische fermentatieproces verder op punt te stellen. Sterrenchefs hielpen dan weer om de verschillende smaken te verfijnen door het toevoegen van gedurfde en vernieuwende kruidencombinaties. Tot slot breiden ze hun professioneel netwerk uit en scherpen ze hun ondernemerskills aan via hun huidige deelname aan  het Voka Bryo StartUp traject. Op die manier stemmen ze hun businessidee verder af met de Belgische markt.

Milan en Simon ontwikkelden een uniek fermentatieproces om karakter en complexiteit toe te voegen aan hun non-alcoholische drank.
 

Een 'slim' alternatief

Naast de smaak, houden veel mensen ook van het ontspannende effect dat je krijgt van een glas alcohol. Bij een non-alcoholische drank heb je dat effect natuurlijk niet. “Wij vonden dat we daar iets tegenover moesten zetten”, stelt Simon. “Alcohol verstoort je slaap en zorgt voor vermoeidheid. Daarnaast krijg je er vaak hoofdpijn van en kan je moeilijk nadenken. Wat als onze drank nu exact het tegenovergestelde zou doen, en je zou achterlaten met een helder hoofd in plaats van een houten kop?” Simon en Milan doken de wetenschappelijke literatuur in en stootten op Lion’s Mane, een paddenstoelensoort die zeer bekend is in het verre Oosten. “Deze paddenstoel is er geliefd als smaakmaker in de keuken, maar nog interessanter is zijn hersenbeschermende functionaliteit. Lion’s Mane wordt al lang gebruikt als middel tegen sufheid, verstrooidheid en hersenveroudering. In de VS is de paddenstoel ondertussen ook populair als superfood, Europa loopt nog een beetje achter. Door Lion’s Mane toe te voegen aan SOBR willen we deze superfood introduceren in Europa en creëren we een drank die je de volgende dag achterlaat met een helder hoofd in plaats van een houten kop.’

"Door de superfood Lion's Mane toe te voegen aan SOBR creëren we een drank die je de volgende dag achterlaat met een helder hoofd in plaats van een houten kop.”

Na bijna twee jaar van ontwikkeling lanceren ze met SOBR hun eerste twee smaken tijdens Tournée Minérale: Holy Hibiscus en Woodpepper. In Antwerpen en Gent kan je SOBR terugvinden in toprestaurants en speciaalzaken, zo zijn ze onder andere te proeven in sterrenzaak Sensum te Gent. De producten zijn ook te koop op hun eigen webshop: sobrdrinks.com

Wil je net zoals Milan & Simon jouw startup verder professionaliseren met onze Bryo trajecten? Laat je interesse hier achter:

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Bekijk zeker ook volgende activiteiten

Contactpersoon

Elise Van de Velde

Jong Ondernemen - Info & Advies