Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Gents iconisch gebouw ontwaakt uit winterslaap

Gents iconisch gebouw ontwaakt uit winterslaap

  • 02/02/2023

Het Wintercircus heeft een uitbater: TENT (Together for Entrepreneurship, Networking and Technology). Het consortium van Gentse ondernemers en organisaties wil van het iconische gebouw een echte technologietempel maken. Het Wintercircus opent de deuren in maart 2024, de ondergrondse rockzaal gaat al dit najaar open.

  • 2024 Jaar wanneer het Wintercircus officieel de deuren opent
  • 18 Ondernemers betrokken in TENT-consortium
  • 2098 Tot dat jaar is het gebouw in erfpacht

Na een uitgebreid marktonderzoek geeft stadsontwikkelingsbedrijf sogent het gerenoveerde Wintercircus voor 75 jaar in erfpacht aan een consortium van Gentse ondernemers rond ondernemersorganisatie Voka, genaamd TENT. Dat consortium zal instaan voor de inrichting, invulling, het beheer en de uitbating van het Wintercircus. De Stad Gent wordt via sogent aandeelhouder van TENT.

Hilde Schuddinck, regiodirecteur Gent bij Voka Oost-Vlaanderen en jarenlange voorvechter voor start- en scale-ups, reageert trots: “De initiatiefnemers van TENT willen met dit project vooral iets teruggeven aan deze stad waarin bedrijven en kennisinstellingen succesvol kunnen groeien. Voor ons is TENT geslaagd als we meerwaarde kunnen creëren voor Gent – voor zijn bewoners, economie en werkgelegenheid.”

Jeroen Lemaire, CEO van In The Pocket die mede-initiatiefnemers is, deelt de ambities: “Gezien de centrale ligging, de missie en de spectaculaire setting zijn we ervan overtuigd dat het Wintercircus in geen tijd een nieuwe ontmoetingsplaats wordt met grote internationale uitstraling. De relatie tussen mens en technologie staat centraal. Dit uitdagende thema moet het Wintercircus de komende decennia maatschappelijk relevant houden. Ondernemingen en kennisinstellingen spelen hierin een sleutelrol.”

"Voor ons is TENT geslaagd als we meerwaarde kunnen creëren voor Gent – voor zijn bewoners, economie en werkgelegenheid."

Hilde Schuddinck, regiodirecteur Gent bij Voka Oost-Vlaanderen

Temple for Entrepreneurship Networking and Technology

TENT wil van het Wintercircus een echte technologietempel maken met een focus op innovatie en gezondheidstoepassingen, maar ook op kunst en creativiteit. Het gebouw zal onderdak bieden aan werkplekken en co-creatieruimtes voor start-ups en scale-ups, vergaderzalen, een auditorium, een concertzaal voor 500 personen, een brasserie, restaurant en een publiek toegankelijk overdekt binnenplein van 1.000 vierkante meter voor evenementen.  Wie wil genieten van het uitzicht op de stad kan dat doen vanop de terrasbar op het dak.

“Onze technologiebedrijven zijn wereldtop en het Wintercircus zal hun positie nog versterken”, stelt Sofie Bracke, schepen van Economie. “Het wordt het uitstalraam van onze tech scene voor het grote publiek én een plek waar ondernemers elkaar inspireren.”

Verborgen muziektempel onder circuspiste

De ondergrondse rockzaal gaat al vroeger open, in het najaar van 2023. TENT gaat daarvoor in zee met VIERNULVIER en Democrazy. Het programma zal bestaan uit concerten en nightlife events. Democrazy zal er een groot deel van zijn programma realiseren.

“Vlaanderen krijgt er niet elk jaar een nieuwe concertzaal bij. We zullen ze dan ook uitrusten met de nieuwste technologie op vlak van geluid en beeld. Het feit dat de zaal rond is, blijkt daarvoor een unieke troef", licht Franky Devos, coördinator VIERNULVIER, toe.

“Dankzij TENT krijgen we een echt collectief dat zich over het Wintercircus ontfermt. Het was een lang proces, maar samen met veel Gentenaars kan ik niet wachten om te zien wat ze met het gebouw van plan zijn”, vertelt Sami Souguir, voorzitter sogent en schepen van Stadsontwikkeling.

Opening voorjaar 2024

De deuren van het Wintercircus gaan open op 15 maart 2024 met het festival FTI (Flanders Technology & Innovation), een evenement over de impact van technologische innovaties op gezondheid. 

TENT is een initiatief van Voka Oost-Vlaanderen, de Stad Gent, UGent, KULeuven, IMEC, IJV-IFAS, en achttien ondernemers: Piet Maes, Peter Hinssen, Koen De Clercq, Alain De Taeye, Griet Nuytinck, Jeroen Lemaire, Nele Van Damme, Koenraad Belsack, Pieterjan Bouten, Louis Jonckheere, Lorenz Bogaert, Matthias Geeroms, Jonas Dhaenens, Jan Hollez, Jeroen De Wit, Jean-Marie De Buck, Bruno Lowagie en Ingeborg Willaert.

 

TENT

Heb je vragen of opmerkingen over TENT of het Wintercircus? Laat het ons weten.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Contactpersoon

Hilde Schuddinck

Gedelegeerd Bestuurder

Samen ondernemen, samen groeien

Waar lig jij wakker van? Hoe kan Voka jou verder ondersteunen en een gunstiger bedrijfsklimaat scheppen?

Laat het ons weten.
OV - Festival van Vlaanderen
Gent Jazz 2024