Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Gents familiebedrijf beleeft The American Dream

Gents familiebedrijf beleeft The American Dream

  • 17/01/2023

Het verhaal van het Gentse familiebedrijf van Cronenburg begon in 2008 bij het samenvloeien van twee metiers. Levens- en werkpartners Peter van Cronenburg en Régine Yvergneaux leveren met hun bedrijf beslag, klinken en sloten aan de internationale jetset. Om tot dit punt te geraken, hebben ze berekende risico’s moeten nemen. “We worden wereldwijd beschouwd als een van de meest toonaangevende in onze sector. Toen we net startten, zei ik tegen Peter dat we een wereldmerk gingen maken. Ik moet zeggen, it’s a bold dream coming true.”

Van Cronenburgh

Tekst Jolyn De Baets - Foto Nathalie Dolmans

Wanneer je het imposante atelier binnenwandelt, voel je het vakmanschap. Hier is bandwerk uit den boze, puur ambacht door getalenteerde medewerkers primeert. Moeder en dochter Régine en Héloïse Viérin leiden ons maar al te graag rond door hun werkplek waar ze zo fier op zijn. Wat startte met Peter en Régine groeide ondertussen uit tot een florerend bedrijf van een 35-tal medewerkers. “Peter was meubelmaker en had een sterke achtergrond in houtwerk, ik werkte in de antiekhandel en interieurdesign. Mijn man kwam op het idee om houtwerk te combineren met beslag, maar zag hier in eerste instantie geen commercieel potentieel in. Ik, daarentegen, was onmiddellijk enthousiast”, begint Régine. “Op een zondagochtend begon ik te schrijven aan ons businessplan. Ik wou me niet beperken tot enkel scharnieren en sloten, maar zag de behoefte van klanten om een totaaloplossing bij ons te vinden. Een onestopshop voor architecten en designers, met (internationale) eindklanten. Zo geschiedde. Anderhalf jaar later namen we een gieterij over. Deze impulsen zijn heel belangrijk geweest en hebben zeker ons succes bepaald.”

Garagefase

Peter en Régine hebben in het begin van hun carrière nooit beroep gedaan op extern kapitaal. Ze hebben letterlijk, voor ze de gieterij overnamen, gewerkt in hun garage. “Toen Peter op klantenbezoek ging in het buitenland sliep hij altijd in kleine hotelletjes buiten de stad, waarbij hij met een valies van 40 kilo vol materiaal de trap op moest. We hebben ons in die periode veel moeten ontzeggen. Ons bedrijf kende dus een begin zoals vele andere ondernemingen: bang afwachten of we het einde van de maand wel gingen halen”, vertelt Régine. Maar toen kwam the mother of all projects in New York City, waarbij ze het beslag leverden voor een prachtig, statisch gebouw. “De gietijzeren gevel van het gebouw moest volledig  gerestaureerd worden. Ze vonden geen enkele gek die dit moeilijke project wou doen. Maar Peter zag zich hier meester over.” 
Het harde werk loonde, want door dit eerste Amerikaanse project succesvol te voltooien, kregen ze een aanzienlijke financiële boost. “De banken zijn in ons beginnen geloven. We hebben zelfs awards gewonnen voor dit project.”

The American Dream

Hun eerste succes in de Verenigde Staten was meteen een duw in de goede richting: de opening van een kantoor in New York City. Ondertussen werkt van Cronenburg op topwerven met toparchitecten en designers die op hun beurt grote sterren vertegenwoordigen zoals de Kardashians en de familie Beckham. “Dit gaf het Amerikaanse cliënteel vertrouwen in ons kunnen, waardoor we ook in San Francisco een kantoor konden openen. “Amerikaanse klanten zijn geen makkelijke klanten om binnen te halen, maar eens ze tevreden zijn, blijven ze klant bij je. Het vergt dus zeker veel werk om een duurzame relatie op te bouwen.” 

Meer dan de dochter van

Als geen ander weet Héloïse als projectmanager hoe je relaties moet opbouwen met zowel klanten als collega’s. “Ik zorg onder andere voor de follow-up van onze projecten en ben betrokken van a tot z. Daarnaast is mijn interesse in HR binnen van Cronenburg ook groot. Een heel allround functie dus.” 

Sinds een paar jaar kan het bedrijf zich echt een familiebedrijf noemen, met Héloïse erbij. “Ik zie dat de vonk is overgesprongen op haar”, vertelt Régine.Héloïse startte haar carrière bij van Cronenburg tijdens de voorbije zomervakanties. Toch maakte ze na de schoolbanken en een buitenlandse stage niet rechtstreeks de overstap naar het bedrijf. Ze werkte eerst een jaar in een andere organisatie en is zeker niet ongeduldig om de fakkel over te nemen van haar moeder en stiefvader. “Ik zoek legitimiteit door het zelf op te bouwen. De job die ik nu uitoefen, wou ik niet zomaar krijgen. Ik weet dat ik het verdien om hier te staan door mijn harde werk, niet omdat we familie zijn. Eerst werken voor een ander bedrijf zorgde ervoor dat ik een grotere toegevoegde waarde zou hebben. Het dwingt je om je te gedragen zoals je ook in een ander bedrijf zou doen, zoals op tijd komen en je aan bepaalde regels houden”, geeft Héloïse toe. “Idealiter vergeten mijn collega’s dat we familie zijn en wil ik niet beschouwd worden als de dochter van. Niet altijd evident aangezien we heel erg op elkaar lijken”, lacht Héloïse. 

“Ik ga nooit mijn moeder aanspreken als mama tijdens het werk”, vult Héloïse aan. “Klopt helemaal. Ze wordt niet gezien als the next gen, maar is echt een deel van het team. Misschien hadden ze wel meer allures verwacht, maar dat is zeker niet het geval”, aldus Régine. “Dit geldt trouwens ook voor mijn jongste zoon die sinds kort ook actief is in het bedrijf als junior accountant. Ze moeten beiden hard werken.”

(lees verder onder de foto)

foto
Beslag van topkwaliteit

 

Transitieperiode

Het familiebedrijf bestaat uit een energiek en dynamisch team. Opvallend: veel jonge mensen. “Toevallig eigenlijk. Maar we geloven in de Gen Z en willen hen de kans geven om hier te werken en zich te ontplooien. Je weet natuurlijk nooit wie je voor jou hebt tot ze echt voor je werken. Ik ben ervan overtuigd dat hun kunnen niet op een CV te zien is. We investeren veel in deze generatie door hen bijvoorbeeld veel opleidingen te laten volgen. In mijn ogen meer dan andere kmo’s”, zegt Régine. “Naar verwachting kan ons team volgend jaar groeien met een 6 à 8-tal nieuwe mensen.”

Als je met je bedrijf in een groeifase zit komt er, naast de rekrutering van nieuw talent, heel wat kijken. Dit gaat met ups-and-downs, schokken en processen die je moet herdenken. “We zitten momenteel in een transitieperiode. De moeilijkste van allemaal, want we hebben nog geen middenmanagement. Iedereen rapporteert dus aan mij”, weet Régine. “Ik volg onder andere de projecten nauw op, zorg voor de klantencontacten en begeleid mijn medewerkers. Zowel Héloïse als ik hebben vaak verschillende petjes op. Gelukkig hebben we wel iemand die dedicated ons HR-beleid vormgeeft, in samenwerking met Héloïse.” 

Groei is dus zeker de grootste uitdaging voor van Cronenburg. “Onze groei in omzet is sneller gegaan dan onze processen. We moeten de processen eerst verankeren om de omvang van onze projecten te kunnen bolwerken. Dan pas gaan we naar de volgende stap”, vult Héloïse aan. “Op dit moment verstoppen we ons zelfs een beetje om niet te veel nieuwe klanten binnen te halen”, lacht Régine.

Ervaringen delen met gelijkgestemden

Doorzettingsvermogen en passie. Met die woorden beschrijft Héloïse haar moeder. “Ik zie haar als een feniks die uit de assen van een vorige carrière herrezen is. Ze heeft heel veel kennis en inzicht meegenomen uit haar vorige werkervaringen. Een obstakel ziet ze als iets waar je gewoon over moet en alleen maar uit kan leren. Ik leer elke dag bij van mijn moeder”, vertelt Héloïse trots. 

Ik ben ervan overtuigd dat Héloïse die kwaliteiten ook allemaal heeft”, vult Régine aan. “Onze samenwerking verloopt heel vlot. We leren continu van elkaar en zitten op dezelfde golflengte. Dit komt ook doordat Héloïse al voeling had met het bedrijf voor ze begon bij ons. Van jongs af aan praatten we erover aan de ontbijttafel. Hierdoor heeft ze snel die maturiteit opgebouwd.” 

“Om nog meer te kunnen groeien in onze job, zijn we allebei fervente deelnemers aan de Plato-trajecten van Voka Oost-Vlaanderen", zegt Régine. “Het doet goed om eens te kunnen ventileren met andere familiebedrijven en om gerustgesteld te worden dat je er niet alleen voor staat. Maar het is meer dan enkel ventileren, we bouwen ook echt iets op in onze groepen. Door het probleem van iemand anders te helpen oplossen, ga je zelf ook oplossingen of nieuwe ideeën kunnen vinden voor jouw bedrijf”, vult Héloïse aan. “Het is heel hands-on en waardevol op alle vlakken.”

foto

Denk je er aan een generatiewissel door te voeren in je familiebedrijf? Dan is Voka Familio misschien iets voor jou. 


Of wil je je gewoon voorbereiden op overname en bekijken welke de opties zijn? Dan kunnen wij je Voka Transitio aanbevelen. 

logo

Contactpersoon

Elisabeth Minnaert

Directeur regio Vlaamse Ardennen & Leiestreek - Familiebedrijven - Partnerships

Volg jij ook het familiebedrijf binnenkort op?

Bekijk ons groeitraject Plato Next Generation

Meer info

Artikel uit publicatie