Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • "Generation Y heeft ons veel inzicht gegeven in onszelf"

"Generation Y heeft ons veel inzicht gegeven in onszelf"

  • 26/11/2020

Persoonlijk leiderschap, organisatieontwikkeling en strategie bepalen enorm veel. En dan hebben we het niet over de Amerikaanse president, maar over Generation Y, het opleidingstraject van Voka - Kamer van Koophandel Limburg. Domien Jouck, Pieter-Jan Daniëls en Jens Jouck, alle drie twintigers en actief in het familiebedrijf DSSV/Transpo Daniëls, hebben de sessies (drie keer drie dagen) het afgelopen voorjaar gevolgd en zijn er zeer over te spreken.

De familiebedrijven DSSV en Transpo Daniëls bestaan 70 jaar en hebben een 90-tal mensen in dienst. DSSV is gespecialiseerd in industriële reiniging en rioolbeheer maar werkt ook voor particulieren (ruimen septische putten, ontstoppingen). Transpo Daniëls is gespecialiseerd in het tanktransport van gevaarlijk en niet-gevaarlijk afval en verhuurt vloeistofdichte containers voor de tijdelijke opslag van afvalwaters. 

jouck & daniels dssv
Pieter-Jan Daniëls, Jens & Domien Jouck van DSSV/Transpo Daniëls.


Wat doen jullie nu in het bedrijf?

Jens Jouck: “Ik ben begonnen als administratief bediende. Momenteel focus ik mij op offertes, stock-, personeel- en wagenparkbeheer."
Domien Jouck: “Ik ben pas in 2018 in de onderneming actief geworden. Ik werk als projectleider en neem de rol van preventie-adviseur op me."
Pieter-Jan Daniëls: “Ik neem eveneens de rol van projectleider op, maar bevind me - gezien mijn technische studieachtergrond - ook vaak in de garages om te sleutelen aan het wagenpark.”

Wat is de grootste uitdaging waar jullie mee te maken hebben?

Jens Jouck: “De bedrijven zijn nog steeds voor 100% familiale eigendom. Het is een grote uitdaging om de kennis van de huidige generatie over te nemen of zelf te verwerven.”
Pieter-Jan Daniëls: “Een andere kwestie is het verwerven van geloofwaardigheid. ‘Jij bent de zoon/dochter van, voor jou is alles geregeld’. Zoon/dochter zijn van zorgt voor duidelijk hogere verwachtingen."

"Ooit valt het netwerk van de vorige generatie weg. Daarom is het cruciaal om een eigen netwerk op te bouwen en zelf hulplijnen te vinden."

Hoe gaan jullie daar mee om?

Domien Jouck: “Iedereen moet weten dat ze op ons kunnen rekenen. We moeten zelf voeling blijven houden met elke tak en met het personeel. Dat familiale willen we er echt in houden.”
Jens Jouck: “Verder is het cruciaal om een eigen netwerk op te bouwen en zelf hulplijnen te vinden. Dat doen we via Plato. Ooit valt het netwerk van de vorige generatie weg.”

Wat kan de rol daarin zijn van het opleidingstraject Generation Y?

Jens Jouck: “Bij Generation Y krijg je geen ‘les’ maar beleef je ‘leerstof’. Je stelt jezelf en de huidige procedures binnen het bedrijf in vraag. Je verkent mogelijkheden om de strategie verder uit te bouwen. Zoiets lees je niet in handboeken.”
Pieter-Jan Daniëls: “Ik heb nu honger naar meer. Generation Y heeft me veel inzichten bezorgd over het bedrijf maar ook over mezelf."

"Door het opleidingstraject Generation Y stel je jezelf en de huidige procedures binnen het bedrijf in vraag. Je verkent de mogelijkheden. Zoiets lees je niet in handboeken."

Wil jij ook investeren in jezelf of in de young potential(s) binnen jouw organisatie?

Doorgaans leren jonge managers en ondernemers veel vanuit de ervaring. Wanneer ze op termijn effectief doorgroeien, beschikken ze zelden over een stevige houvast bij het leidinggeven. Maar op een dag moeten ze het wel doen...

Wil jij jezelf (of iemand anders binnen je bedrijf) klaarmaken voor de toekomst?

Contactpersoon

Lena Clement

Coördinator Kameracademie