Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Geen weg terug: trein van elektrische wagens raast door

Geen weg terug: trein van elektrische wagens raast door

  • 29/12/2022

Duurzame mobiliteit is en blijft een hot topic in de Limburgse bedrijfswereld. De ruk naar vergroening van het wagenpark is onomkeerbaar ingezet. In de slipstream van de toenemende volumes aan elektrische voertuigen ontwikkelt zich een waaier van nieuwe technologie en bijpassende dienstverlening. Heel wat grote bedrijven, zoals H.Essers, spelen gretig in op deze totaalservice om in één klap een forse voorsprong te nemen. Voor aanbieders als MobilityPlus zijn het drukke dagen…

Schuchter, tijdelijk of traag kan je de evolutie naar de vergroening van het wagenpark niet noemen. Aangevuurd door toenemend idealisme, wettelijke regelgeving en peperdure energiefacturen is het hele proces in een stroomversnelling gekomen. “Haast alle bedrijven zijn bezig met een strategisch duurzaamheidsbeleid op te zetten en daar een waaier van concrete acties aan te koppelen”, weet Dries Van Dyck, Business Development Manager bij MobilityPlus. “De elektrificatie van het wagenpark is daar een essentieel onderdeel van, en dit om verschillende redenen. Er zijn bijvoorbeeld veel ondernemingen die geïnvesteerd hebben in zonnepanelen en andere bronnen van groene energie, en hun opgewekte stroom willen aanwenden om hun bedrijfsvoertuigen te voeden. Zo trekken ze de lijn van hun duurzaamheidsverhaal door. Andere bekijken het vanuit de prijstechnische kant en stellen vast dat de voorwaarden vandaag interessant genoeg zijn om naar een elektrisch wagenpark over te schakelen. De berekening van hun TCO (Total Cost of Ownership) maakt deze investering interessant. Nog een andere groep komt door de invoering van een policy rond elektrische bedrijfswagens tegemoet aan de wensen van hun medewerkers. Niet alleen verwachten medewerkers dat hun werkgever inspanningen levert op het vlak van duurzaamheid, ze willen ook in hun comfort gefaciliteerd worden. En dat is in de huidige omstandigheden van arbeidskrapte een belangrijke troef.”

All-in-one

De versnelling die is ingezet, heeft ook te maken met het totaalpakket van bijbehorende producten en diensten die zijn ontwikkeld om het elektrisch rijden makkelijker en goedkoper te maken. “We merken dat bedrijven nu meestappen in het verhaal omdat ze een oplossing krijgen die alle facetten afdekt”, aldus nog Dries Van Dyck. “Zo’n transitie vraagt immers veel knowhow, tijd en middelen, waardoor klanten soms niet goed weten hoe ze het moeten aanpakken. We halen bij MobilityPlus mooie contracten binnen omdat we een geïntegreerd pakket kunnen aanbieden. Dat gaat van een strategisch plan, over de levering en plaatsing van laadinfrastructuur voor thuis en het bedrijf, tot slimme software en apps om alles aan te sturen en op te volgen. Ook de automatische verrekeningen zitten in ons systeem. We treden dus zowel op als installateur (CPI of Charge Point Integrator), als operator (CPO of Charge Point Operator) en als provider van de laadpassen (MSP of Mobility Service Provider). We hebben bovendien een helpdesk in drie talen en ontzorgen dus de klanten van a to z. Dat is vaak wat hen over de drempel helpt om te converteren naar elektrische mobiliteit.”

H.Essers: 500 op 5 jaar

Christophe Custers, Senior Manager Procurement bij logistieke groep H.Essers, kan dat bevestigen. “Wij hebben al enkele jaren geleden de strategische keuze gemaakt om voluit de kaart van de duurzaamheid te trekken”, zegt hij. “Sindsdien zijn we gestart met het uitrollen van een actieplan, waarbij we eerst een aantal projecten hebben uitgevoerd met een grote impact op duurzaamheid. Denk aan de installatie van ledverlichting in onze magazijnen en het plaatsen van zonnepanelen en windmolens. De elektrificatie van de bedrijfswagens van de medewerkers is een van de volgende stappen. We voeren dat gefaseerd in, afhankelijk van de lopende leasingcontracten. Op die manier moeten we over vier tot vijf jaar volledig op full-electric zijn overgeschakeld.”

War for Talent

H.Essers zal de groene energie die het zelf opwekt, via laadinfrastructuur op 32 sites in België, ter beschikking stellen van zo’n 500 medewerkers met een elektrische bedrijfswagen. De medewerkers van H.Essers hebben ook de optie om een thuislaadstation te installeren. De belangstelling is groot. “Door hen te laten meestappen in het totaalpakket dat MobilityPlus biedt, krijgen we iedereen mee. Na de ‘early adopters’ zal ook de rest de voordelen kunnen omarmen en wordt elektrisch rijden standaard in ons hele bedrijf. Het is ook een extra troef die we kunnen uitspelen in de War for Talent. Want wie wil er nu niet werken voor een voorloper in comfortabele en duurzame mobiliteit? Kortom, we doen een goede zaak, voor mens én milieu.”

Contactpersoon

Kristien Put

Coördinator Bedrijvig Limburg

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie