Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • "Geen symptomen? Dan geen quarantaine, maar zelftesten"

"Geen symptomen? Dan geen quarantaine, maar zelftesten"

  • 03/01/2022

Voka Antwerpen-Waasland vraagt om de quarantaine voor hoogrisicocontacten af te schaffen en te vervangen door zelftesten, omdat veel bedrijven vrezen voor personeelsproblemen door de vele besmettingen. De ministers van Volksgezondheid kondigden gisteren aan dat er soepele quarantaineregels zullen komen voor wie al een boosterprik kreeg.

bron: ATV

Voor de omikron-variant was er al een stijging van 6 à 7 % van het absenteïsme in de regio Antwerpen-Waasland en dat is economisch niet houdbaar zeker in de nu al krappe arbeidsmarkt. Er komt een muur van besmettingen op ons af en als elke werknemer bij een hoogrisicocontact vijf dagen in quarantaine moet en vervolgens een PCR-test moet laten afnemen, zijn zij zeven dagen niet beschikbaar. Voor onze economie is dat niet houdbaar.

Voka Antwerpen-Waasland pleit er daarom voor om de quarantaineregels te versoepelen en werknemers die geen ziektesymptomen vertonen te laten verder werken door ze dagelijks een zelftest te laten afnemen.

Na overleg beslisten de minister van Volksgezondheid om de quarantaineregels te versoepelen vanaf 10 januari.

Nieuwe regels vanaf 10 januari

Vanaf 10 januari zal je niet meer in quarantaine moeten na een hoogrisicocontact als je al een boosterprik kreeg of minder dan 5 maanden geleden een vaccin toegediend kreeg. Is dat niet het geval dan mag je met de nieuwe regels na vier dagen uit quarantaine op voorwaarde dat je tot en met dag 10 dagelijks een zelftest afneemt. Ben je niet gevaccineerd, dan moet je nog steeds op dag 1 en dag 7 een PCR-test laten afnemen. Voor mensen die besmet zijn met het coronavirus wordt de quarantaineperiode ingekort van 10 naar zeven dagen.

Verder:

  • Blijf maximaal telewerken
  • Vermijd contact met kwestbare groepen
  • Draag je mondmasker
  • Hou afstand

Contactpersoon

Pieter Leuridan

Communicatiemanager

AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Welt_6stappenplan
AW_Digitalisering