Skip to main content

Geef ons goesting

  • 04/08/2017

Eindelijk. De overheid, in dit geval de federale overheid, ziet in dat competenties die mensen hebben belangrijk zijn. Zelfs zo belangrijk dat een gewezen scoutsleider wel een fantastisch organisatorisch talent moet zijn. Of tenminste er aanleg voor moet hebben. Vreemd toch, niet?

Natuurlijk zijn interesses, vaardigheden, kennis en andere eigenschappen van mensen belangrijk bij de zoektocht naar werk. Bedrijven hebben dit, in de meeste gevallen, al enkele jaren door. Een goed opgestelde vacature waarin duidelijk staat wat een kandidaat allemaal zal moeten doen, weten en kunnen is zeer veel waard. En dat dit vaak niet exact aan het één of het andere diploma kan worden gelinkt is echt geen nieuws meer. 

Levenslang leren op de werkvloer

Van het onderwijs kunnen we onmogelijk vragen om mensen kant-en-klaar op de arbeidsmarkt af te leveren. Daarvoor evolueert deze markt veel te snel, wat niet slecht is. Maar snelheid van verandering is niet iets wat we van het onderwijs kunnen of mogen verwachten. Wel dat ze jongeren degelijk vormen. In de eerste plaats tot mens en in de tweede plaats tot deelnemer aan het economisch leven. Liefst in deze volgorde. Eénmaal klaar met studeren, wat niemand ooit is natuurlijk, is het mede de taak van de bedrijven om mensen verder op te leiden, op de bedrijfsvloer. 

Wees gerust, ook dit weten en beseffen vele bedrijfsleiders en HR-verantwoordelijken ondertussen. Maar wat voor een bedrijf echt van enorm belang is, is de goesting die een kandidaat heeft om bij het bedrijf te beginnen. Motivatie, weten jullie wel. Niets plezanter, echt waar, dan een gemotiveerde nieuwe medewerker op de werkvloer te zien groeien. Diploma of niet. Duaal leren, een moderne benaming voor stages op de werkvloer, wordt ook door de meeste bedrijven omarmd. Een maatschappelijke rol opnemen en mensen mee vormen geeft dan ook voldoening. 

Gezond verstand

En ja, er zijn zeker voorbeelden te vinden van werkgevers die hier niet willen aan meedoen. Werkgevers, ook niet één pot nat, vormen misschien wel een doorsnee van de samenleving met alle soorten karakters. Maar diegenen die anno 2017 gericht met hun zaak bezig zijn, verder willen groeien en willen blijven meespelen, kijken ondertussen verder dan hun neus lang is als het over selectie en aanwervingen gaat. Taalcoaches komen op de werkvloer, stages via IBO, GIBO of andere systemen worden aangeboden waardoor mensen die anders te ver van de arbeidsmarkt staan ten minste een kans krijgen. Werkgevers zijn geen onmensen. Maar die goesting bij de kandidaat of nieuwe medewerker, dat helpt een bedrijf vooruit. 

Daarom is het belangrijk om verstandig om te gaan met deze nieuwe regels die in 2018 ingaan. “Profiteurs moeten er uit!” Dat is ook zo. Maar mensen verplichten om op een job-aanbod in te gaan gewoon omdat ze toevallig, pakweg twaalf jaar geleden, bij een jeugdbeweging zaten? Bedrijven gaan echt geen sprongen voorwaarts maken door ongemotiveerde mensen aan te moeten nemen. Want die discussie gaat hierna natuurlijk volgen: ‘We hebben al zeven kandidaten gestuurd en het bedrijf wil er geen enkele van.” 

Gezond verstand. Ik wens de mensen van de VDAB er een gigantische dosis van toe. Want echt eenvoudig wordt de taak niet. Een job moet overeenstemmen met de kwaliteiten en competenties van een werkzoekende. Maar het jobdoelwit is nog belangrijker. Daar hangt de goesting van af. En die goesting is cruciaal. Voor het welzijn van de werkzoekende. Voor het welzijn van de bedrijven. Voor het welzijn.

 

Geschreven door Welt-coördinator Steve Vanhorebeek.
 

Contactpersoon

Niets plezanter, echt waar, dan een gemotiveerde nieuwe medewerker op de werkvloer te zien groeien. Diploma of niet.

Proximus