Van 25 februari t.e.m. 3 maart trekt Voka Oost-Vlaanderen met 50 ondernemers naar Vancouver en Seattle op Techtrip. 40 veelbelovende meetings op 1 week in 2 steden die de toekomst ademen. Tijdens deze intensieve week vragen we aan drie reisgenoten om hun ervaringen neer te pennen. Vandaag is het de beurt aan Stefan Bovy, Director Cloud Service Center bij Proximus.
Ondernemerschap, uitdagingen en kansen
De aftrap van onze Techtrip was best verrassend. Normaal gesproken kom je op zo'n reis over-enthousiaste ondernemers tegen die ervan overtuigd zijn dat ze één voor één de wereld fundamenteel zullen veranderen, maar in de eerste twee dagen ontmoetten we vooral bescheiden mensen. Ze keken vaak op naar de groten in Silicon Valley, in plaats van te geloven in hun eigen kunnen. Maar misschien is die bescheidenheid ook wel een troef?
Canada is een van de grootste en meest diverse landen ter wereld, met een bevolking van meer dan 38 miljoen mensen en een oppervlakte van bijna 10 miljoen vierkante kilometer. Het land staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid, multiculturele samenleving, politieke stabiliteit en hoge levenskwaliteit. Mede door de grote afstanden is er een groot verschil tussen de verschillende provincies. Wij bevinden ons aan de westkust in British Columbia waar er meer invloed is van inheemse en Aziatische cultuur, terwijl Oost-Canada meer invloeden heeft van de Franse en Engelse cultuur.
De beperkte aanwezigheid van grote wereldspelers dwingt je om zelf te ondernemen
De tech scene in British Columbia telt meer dan 11.000 bedrijven met een omzet van 31 miljard CAD en 100.000 werknemers. Maar er zijn slechts een beperkt aantal grote wereldwijde corporate ondernemingen vertegenwoordigd. Het voordeel hiervan? Je bent haast verplicht om zelf te ondernemen.
En daar zijn we getuige van geweest tijdens de eerste twee dagen van onze trip. Persoonlijk is mij vooral het bezoek aan de University of British Columbia waar de aanwezigheid van een deeltjesversneller voor heel wat nieuwe commerciële toepassingen zorgt. Gesteund door het entrepreneurship programma van de universiteit hebben ze de laatste jaren 3500 studenten begeleid en 1800 nieuwe jobs gecreëerd.
Concurrentie van Silicon Valley
Alhoewel Vancouver heel wat kansen biedt, kampt de stad met een aantal problemen die de levenskwaliteit en de economische ontwikkeling bedreigen. Zo zijn er onvoldoende woningen en behoren de huurprijzen er tot de hoogste van Canada. Een ander probleem is het drugsgebruik met meer dan duizend doden per jaar. Maar evenzeer is er de uitdaging om toptalenten aan te trekken en te behouden aangezien deze laatste minder verdienen dan in Californië dat zich amper op twee uren vliegen in dezelfde tijdzone bevindt.
Opportuniteiten voor onze ondernemers
Voor Belgische ondernemers die geïnteresseerd zijn in het verkennen of uitbreiden van hun activiteiten in Canada, biedt Vancouver een aantal opportuniteiten. De regio is dringend op zoek naar bedrijven die mee kunnen werken om de hierboven beschreven uitdagingen aan te pakken. De stad is eveneens een toegangspoort tot de rest van Canada als naar de Verenigde Staten, Azië en Latijns-Amerika, dankzij de geografische ligging, de handelsovereenkomsten en de transportverbindingen.
Het ontastbare ingrediënt
Het Canadese ondernemersklimaat ervaren wij alvast als open, vriendelijk, beleefd en respectvol. Men houdt niet van een agressieve of dominante aanpak, maar verkiest eerder een coöperatieve en diplomatieke stijl. Ook is er aandacht voor culturele verschillen, waarbij men tracht zich aan te passen aan de behoeften en verwachtingen van zakenpartners. Bovendien wordt meer waarde gehecht aan het behalen van resultaten dan aan het promoten van mogelijke toekomstige successen. Een vorm van bescheidenheid die we ook in Vlaanderen terugvinden. Misschien is dit dan wel het ontastbare ingrediënt voor een succesvolle samenwerking tussen beide regio’s?