Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Gastblog Techtrip Vancouver & Seattle: In het hart van Noord-Amerikaanse technologie

Gastblog Techtrip Vancouver & Seattle: In het hart van Noord-Amerikaanse technologie

  • 04/03/2024

Van 25 februari t.e.m. 3 maart trekt Voka Oost-Vlaanderen met 50 ondernemers naar Vancouver en Seattle op Techtrip. 40 veelbelovende meetings op 1 week in 2 steden die de toekomst ademen. Tijdens deze intensieve week vragen we aan drie reisgenoten om hun ervaringen neer te pennen. Vandaag is het de beurt aan Carine Vaeremans, CEO bij Profacts.

Sleepless Seattle

Seattle heeft zich stevig op de kaart gezet als één van de belangrijkste technologieclusters in de Verenigde Staten. Deze stad is veel meer dan de geboorteplaats van grunge muziek: het is een dynamisch technologisch epicentrum én thuisbasis van enkele van de grootste namen in de industrie. Van Boeing, Google, Amazon, Microsoft tot SpaceX, maar ook van een levendige startup-scene, met 12 unicorns en meerdere bedrijven op weg naar een beursintroductie. Maar liefst 11% van de werkende bevolking is actief in de techsector. The war for talent is onuitgegeven. Microsoft, Google en Amazon alleen hosten ruim 200.000 banen in in deze unieke techscene.

Voka Techtrip

De aanwezigheid van deze wereldwijde hoofdkantoren in combinatie een rijke start-upcultuur benadrukt de unieke geografische ligging van Seattle als een brug tussen Europa en Azië. Seattle moet zeker en vast niet onderdoen voor andere bekende hubs zoals Silicon Valley.

Seattle is een broeinest van technologische vooruitgang

Technologisch kantelpunt

An aweful job to keep up with everything. AI-focused companies outpace competition. AI enables innovation to go 10 times faster. Dit zijn slechts enkele van de quotes die ik noteerde tijdens onze Techtrip.  

De bezorgdheid dat AI te snel gaat, kwam in verschillende bedrijven aan bod. Sinds de lancering van ChatGPT op 30 november in 2022, is de snelheid van adoptie indrukwekkend. AI breekt en ontkracht elke klassieke adoptiecurve. We bevinden ons op een industrieël technologisch kantelpunt in de geschiedenis. Er is geen human oversight meer mogelijk. De exponentiële groei is niet meer te temmen en controleverlies roept ook vragen op rond security.

Weerstand tegen AI is not the way to go. AI als metgezel omarmen voor de toekomst wel. Als wij AI niet omarmen, zal AI met ons aan de haal gaan. Ik pleit er alvast voor dit volledig te integreren en omarmen in ons onderwijs.

Do you trust AI?  

Terwijl de technologische vooruitgang voortdendert, neemt ook het belang van veiligheid en security toe. De ultrasnelle adoptie van AI heeft indrukwekkende voordelen opgeleverd, van de nauwkeurige detectie van alzheimer via AI-gestuurde hersenmapping tot de optimalisatie van bouwapparatuur voor een lagere koolstofvoetafdruk.  

Ook in banking speelt AI een grote rol. Machine learning-modellen kunnen vandaag al 94% van frauduleze transacties in realtime in kaart brengen. Ook chatbots verbeteren continu om een betere klantervaring te bieden. Echter, deze vooruitgang brengt ook uitdagingen met zich mee op het gebied van vertrouwen en beveiliging. Zal jij in de toekomst bijvoorbeeld jouw geld toevertrouwen aan een AI-beleggingsadviseur?

Regulering

De vraag naar duidelijke regels en processen om innovatie verantwoordelijk te sturen is onmiskenbaar en alom. Europa loopt voorop met de AI Act, maar de naleving hiervan vereist aanzienlijke (miljarden)investeringen. Deze dynamiek onderstreept het kritieke evenwicht tussen het versnellen van technologische innovaties. Soms loopt het ook mis. Het waarborgen van de veiligheid en privacy van gebruikers is dé uitdaging.  

De boeiende keynotes tijdens het bezoek aan Microsoft onderstrepen het belang van ‘responsible AI principles’ voor alle ondernemingen. Zal deze toegenomen regulering innovatie in AI vertragen? Het antwoord op deze vraag ligt bij ons!

Durf en leiderschap

De kern van het succes in technologie dat we zowel in Vancouver als Seattle zagen, ligt niet enkel in de innovatie zelf maar ook in de cultuur van ondernemer- en leiderschap. De culturele verschillen in ondernemerschap tussen België en de VS zijn opmerkelijk, met een sterke nadruk op durf en innovatie in de Amerikaanse aanpak. De uitgestrekte Microsoft-campus en de verhalen van lokale tech-ondernemers belichten de waarde van een cultuur die verandering omarmt. Maar vooral durf en leiderschap ziet als een katalysator voor groei.  

Starlink en Microsoft

Elon Musk is met Starlink een indrukwekkende ‘Orbit’-speler, door telkens opnieuw from scratch in te zetten op verbetering na mislukking. Tijdens ons bezoek aan Starlink was het opmerkelijk om zijn medewerkers te horen zeggen: “als het niet goed genoeg is, dan is het tabula rasa.” Restart from scratch. Ongeacht de reeds gedane investeringen. Vol geloof en vertrouwen dat alles mogelijk is.

Ook de transformatie van Microsoft, van een bedrijf in crisis naar een marktleider in cloud computing en AI, illustreert het belang van adaptief leiderschap en een focus op een ‘people mission’ participatiecultuur.  

Googliness

Het volledig ontzorgen van medewerkers staat voor deze techbedrijven hoog op de agenda. Ook Google tracht zich qua cultuur te onderscheiden door hun ‘Googliness’. Oftewel: een unieke set van waarden, focus op slim maar bescheiden, een gigahonger om te leren én permanente growth mindset. Met als belangrijk uitganspunt: je doet het niet alleen. Innovatie ontstaat samen in team.  

De toekomst van technologie is overweldigend. Net zoals de noodzaak van verantwoordelijke innovatie en adaptief leiderschap. Onze toekomst wordt een boeiende mix van technologie, cultuur, menselijke creativiteit en leiderschap! 

Zelf ook goesting gekregen om mee te gaan met 50 leergierige ondernemers?

Neem snel hier een kijkje!

Contactpersoon

Elisabeth Minnaert

Directeur regio Vlaamse Ardennen & Leiestreek - Familiebedrijven - Partnerships