Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Gastblog Techtrip Singapore/Mumbai: "Techscene in Mumbai lijkt op plaatselijk verkeer: even chaotisch maar je komt er uiteindelijk wel"

Gastblog Techtrip Singapore/Mumbai: "Techscene in Mumbai lijkt op plaatselijk verkeer: even chaotisch maar je komt er uiteindelijk wel"

  • 10/02/2023

Van 4 t.e.m. 12 februari trekt Voka met 50 ondernemers naar Singapore en Mumbai op techtrip. 40 veelbelovende meetings op 1 week in 2 steden die de toekomst ademen. Elke dag vragen we één van de reisgenoten wat hij/zij die dag beleefde.

Van 4 t.e.m. 12 februari trekt Voka met 50 ondernemers naar Singapore en Mumbai op techtrip. 40 veelbelovende meetings op 1 week in 2 steden die de toekomst ademen. Elke dag vragen we één van de reisgenoten wat hij/zij die dag beleefde.

De Voka Techtrip is ook voor jezelf een stretch: fysiek en mentaal. Het cleane en georganiseerde Singapore is intussen ingeruild voor de chaos en dynamiek van Mumbai. Het broeiend ecosysteem in de regio (voor zover er sprake is van een systeem) heeft overduidelijk een sterke aantrekkingskracht voor investeerders, incubators en accelerators.

Mumbai beschikt immers over een grote talent pool in software ontwikkeling, data analytics en fintech, en positioneert zich o.a. als innovatieve hub voor artificiële intelligentie en machine learning. Ondernemingen worden uiteraard ook aangetrokken door de groeiende economie, de stijgende welvaart van de middenklasse en de toegang tot de Indische markt. En die is gigantisch.

Met meer dan 1,4 miljard inwoners is India intussen uitgegroeid tot de 5de grootste economie ter wereld. Volgens de meest recente statistieken (statista.com) waren afgelopen jaar 4,8 miljoen Indiërs actief in de ICT/techindustrie. Op 5 jaar tijd betekent dit een groei van 25%.

Everyday is 'Day 1'

Wouter Vanhees, Vlaams economisch vertegenwoordiger en counselor voor FIT in India, specifiek Mumbai, verwijst naar het belang van Mumbai in traditionele sectoren als finance, handel en logistiek en entertainment (Bollywood!), maar bevestigt ook de exploderende tech scene in de regio. Een land of regio met veel uitdagingen biedt immers ook zeer veel opportuniteiten.

Een van de onderneemsters die hierop inspeelt is de zeer bevlogen Indisch-Canadese Tripti Ahuja, co-founder en COO van Diy.org, een leerplatform voor kinderen. In 2021 uitgeroepen tot de ‘best original learning app and website for kids’. Naast haar Indische roots was het ongetwijfeld ook de beschikbaarheid van techfondsen die haar terug naar India brachten. In 2021 haalden Indische techbedrijven immers niet minder dan 35,2 miljard dollar op. Het jaar voordien was dat nog 16,9 miljard. Need we say more? 

Het vervolg van de dag bevestigt echter dat het ook in de AI-wereld een verhaal van vallen en opstaan is. Haptik bijvoorbeeld biedt intussen al 10 jaar oplossingen voor klantenservice, marketing en verkoop via messaging- en chatkanalen zoals Whatsapp. Het bedrijf (400 medewerkers) omschrijft zichzelf als specialist in chatbot-technologie en “conversational AI”, maar wat betekent dit nog in een wereld die op enkele weken tijd overspoeld werd door generatieve AI van OpenAI of Google (Bard)? Het adagio van Jeff Bezos: “Everyday is 'Day 1'” is ook hier zeker van toepassing. 

En zo voelt bij de eerste impressies de techscene in Mumbai een beetje aan zoals het verkeer in de stad: ongecontroleerd, chaotisch en op bepaalde plekken al luidruchtiger dan op andere. En de ene al vlotter dan de andere, maar no stress, want uiteindelijk geraakt iedereen wel op zijn of haar bestemming. 

Zelf ook goesting gekregen om mee te gaan met 50 leergierige ondernemers?

Blik hier terug op de 6 vorige edities en lees over onze plannen voor 2024!

Contactpersoon

Elisabeth Minnaert

Directeur regio Vlaamse Ardennen & Leiestreek - Familiebedrijven - Partnerships